Slovenski košarkarji v Celju uspešno odprli priprave na SP (foto)


Po dobrem tednu dni priprav so košarkarji slovenske reprezentance v celjskem Zlatorogu odigrali prvo pripravljalno tekmo s Kitajsko. Potem ko so bili večji del tekme v zaostanku so naposled uspeli priprave otvoriti z zmago.

Slovenija : Kitajska 75:73 (17:17, 14:19, 16:18, 28:19)

Strelci za Slovenijo: K. Prepelič 20, Samar 12, Glas 10, Morgan 8, Blažič 7, Lapornik 6, Klavžar 5, Dimec 4, Kunc 3

Kitajci so bili nekoliko presenetljivo večji del prve četrtine v vodstvu, na koncu pa sta reprezentanci uvodni del tekme zaključili rezultatsko poravnani (17:17). Kitajska, ki jo vodi sloviti Aleksandar Đorđević, se je pred polčasom uspela nekoliko odlepiti in na odmor oditi s prednostjo petih točk. Prevladovali so predvsem pod obročema, v prvem delu igre so namreč zbrali 24 skokov, Slovenija pa le 11.

Slovenija, ki je nastopila brez nekaterih svojih glavnih adutov, kot so Luka Dončić, Vlatko Čančar Zoran Dragič, Aleksej Nikolić in Mike Tobey, tudi na začetku tretje četrtine ni našla pravega odgovora na kitajsko igro, ob tem pa so se znašli v zaostanku enajstih točk (31:42). Vendarle je naposled slovenski voz z uspešnimi meti z razdalje povlekel Klemen Prepelič, ki je bil na koncu z 20 točkami najboljši strelec obračuna.

V zadnjem delu srečanja so varovanci Aleksandra Sekuliča vendarle prestavili v višjo prestavo in obrnili izid v svojo korist. Slovenija je v dramatičnem zaključku v zadnjo minuto tekme po trojki Jake Blažiča vstopila s prednostjo dveh točk, ki so jo uspeli obdržati do konca tekme (75:73). Slovenija je tako slavila s 75:73, v taboru azijske zasedbe pa je bil za Slovence najbolj neugoden 216 cm visoki Zhou Qi, ki je zbral 16 točk in 9 skokov.

Naslednja preizkušnja Slovenijo čaka 2. avgusta, ko se bodo v ljubljanskih Stožicah pomerili z Grki.

Fotogalerija: David Valant