Spektakel na celjski Špici v znamenju izvrstnih slovenskih divjevodašev (foto, video)


V organizaciji Kajak kanu kluba Nivo Celje se je med 9. in 11. junijem na celjski Špici odvil svetovni pokal v sprintu na divjih vodah v Celju. Slovenci so bili znova odlični. Športni spektakel se je zaključil s koncertom Pera Lovšina in Španskih borcev.

Minuli konec tedna se je na Špici v Celju odvil tradicionalni svetovni pokal v sprintu na divjih vodah. Da bo spektakel postregel tudi z odličnimi slovenskimi rezultati so nakazale že petkove in sobotne kvalifikacije, saj se je oba tekmovalna dneva v finale uvrstilo kar enajst slovenskih čolnov.

Petkove finalne vožnje v znamenju Slovencev

V petkovih finalnih vožnjah je prvi favorit kajakaške preizkušnje Nejc Žnidarčič upravičil svojo vlogo in manj kot teden dni po osvojitvi šestega naslova svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah zmagal še na tekmi svetovnega pokala v Celju. Na Savinji je bil 13 stotink sekunde hitrejši od reprezentančnega kolega Anžeta Urankarja, medtem ko je Francoz Maxence Barouh priveslal do brona. V finalu smo imeli še tri kajakaše. Simon Oven je bil četrti, Tim Novak osmi, Tjaš Til Kupsch pa deveti.

Zmagoslavno se je na tekme v sprintu na divjih vodah vrnil tudi Blaž Cof. Nekdanji svetovni prvak v tej disciplini je bil skoraj pol sekunde hitrejši od Francoza Nicolasa Sauteurja, srebrnega z nedavnega svetovnega prvenstva, tretji pa je bil aktualni svetovni prvak Francoz Quentin Dazeur. V finalu kanuistov je veslal Martin Gale in bil šesti.

Za presenečenje v ženski konkurenci kajakašic je poskrbela Ana Šteblaj, ki je kljub zlomu stopalnice osvojila tretje mesto. Pred njo sta se uvrstili Francozinja Mathilde Valdenaire in Čehinja Marie Nemcova. Kljub poškodbi rame je nastopila tudi Nika Ozimc in bila na koncu osma. V finalu je veslala še Živa Jančar in osvojila deveto mesto.

Martin Gale in Nejc Gradišek sta bila v konkurenci kanuističnih dvojcev šesta. Vsa tri prva mesta so osvojili francoski tekmovalci. Zmagala sta Quentin Dazuer in Stephane Santamaria, druga sta bila Clement Monjanel in Correntin Combe, tretja pa Nicolas Sauteur in Ancelin Gourjault. Med ženskimi dvojci in kanuistkami nismo imeli predstavnic.

V soboto trojna slovenska kajakaška zmaga

V soboto je bila na vrsti še ena sprinterska preizkušnja, na kateri so znova blesteli Slovenci saj se je v tudi v sobotni finale uvrstilo enajst slovenskih čolnov. Slovenska spustaška reprezentanca in organizatorji svetovnega pokala v spustu na divjih vodah na Savinji bi si le težko želeli lepši zaključek tekmovalnega vikenda. Kajakaška proga v Celju se morda ne more pohvaliti z atraktivnimi brzicami, se pa lahko pohvali z glasnimi navijači in lepim vzdušjem, ki so ga pričarali ta konec tedna ob reki Savinji. Z odličnimi rezultati so se jim oddolžili tudi slovenski tekmovalci in tekmovalke.

Še posebej je bilo na tribunah vroče, ko je bil na sporedu moški kajakaški finale, kjer je bilo v ognju za kolajno kar pet slovenskih čolnov. Slovenci so izkoristili domačo progo in poskrbeli za trojno zmago. Po zmagi na petkovem sprintu in naslovu svetovnega prvaka pretekli konec tedna v Franciji je Nejc Žnidarčič zabeležil še eno zmago na Savinji. S temi dosežki je tudi zbral dovolj točk za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tako kot v petek se je na drugo mesto uvrstil Anže Urankar, ki je bil počasnejši za vsega šest stotink. Po enkratnem nastopu je bil zelo zadovoljen Tim Novak, ki je z bronom prišel do prvih zmagovalnih stopničk na tekmah svetovnega pokala v karieri. V finalu je odlično veslal tudi mladinec Tjaš Til Kupsch, ki je bil šesti, medtem ko je Simon Oven finale končal kot 14.

Še druge zmagovalne stopničke v Celju si je priveslala kajakašica Ana Šteblaj, ki je bila v soboto druga. V petek je osvojila bron. Mlada kajakašica je nastopila z zlomljeno peto stopalnico, zato ji je pri zapuščanju čolna moral pomagati trener, v cilj pa so ji prinesli tudi bergle, brez katerih v zadnjih dneh ne gre. Tako kot na prvi sprinterski tekmi na Savinji je tudi tokrat zmagala Francozinja Mathilde Valdemaire, bron pa si je priveslala Italijanka Giulia Formenton. V finalu je veslala še Živa Jančar, ki je bila deseta.

Petkovi zmagi v konkurenci kanuistov je v soboto bron dodal kanuist Blaž Cof, ki je v finalu izboljšal polfinalni čas, a na koncu vseeno moral priznati premoč Francozoma Nicolasu Sauteurju in Charlesu Ferrionu. V finalu smo imeli še dva predstavnika. Martin Gale je bil sedmi, Nejc Gradišek pa enajsti.

Gradišek in Gale sta veslala tudi v finalu dvojcev, kjer sta bila peta in bila s svojim nastopom kar zadovoljna, čeprav so se jima v zadnjem delu proge prikradle male napake. Vsa tri mesta na zmagovalnem odru so zasedli Francozi. Najboljša sta bila Quentin Dazeur in Stephane Santamaria, druga sta bila Nicolas Sauteur in Ancelin Gourjault, tretja pa Manoel in Tanguy Roussin.

V konkurenci kanuistk in ženskih dvojcev nismo imeli predstavnic. V kanuju so na zmagovalne stopničke stopile Francozinja Elsa Gaubert, Čehinja Marie Nemcova in Slovakinja Katarina Kopunova, medtem ko so v dvojcu prvi mesti zasedle Francozinje Beziat – Gaubert in Valdemaire – Vinet. Tretji sta bili Čehinji Kratochvilova – Strlikova.

Najpomembnejše tekme v spustu na divjih vodah v sezoni 2022 so tako zaključene, v drugem delu sledi še nekaj evropskih pokalov.

Spektakel na Špici se je kot ponavadi končal z večerno zabavo. Prisotne so zabavali Pero Lovšin in Španski borci.

Rezultati po dnevih TUKAJ.

Prvi in drugi dan finalnih sprintov si lahko ogledate v spodnjih posnetkih:

Peru Lovšinu so se na odru prisružili mladi celjski veslači:

Foto utrinki s tekme v Celju:



R. Č.