Šport: z avtoslaloma na Ljubečni


Avtoslalom_2014_manjse_out-1191 voznikov iz Slovenije in Avstrije se je včeraj zapeljalo na avtoslalomu na Ljubečni, po številu slovenskih voznikov na startu je to ena največjih avtomobilističnih prireditev v Sloveniji. Izvrstno vzdušje in športni duh sta zaznamovala tekmovanje, v katerem si je zmago privozil avstrijski tekmovalec Patrick Mayer, ki je tudi lanskoletni prvak v svojem razredu na avstrijskem tekmovanju Slalom Race Cup. Najboljši Slovenec, Gregor Ferenčak, se je v generalni razvrstitvi uvrstil na drugo mesto, tretje mesto pa si je privozil Dragan Gajič, lanskoletni zmagovalec ljubečanskega avtoslaloma. Med ženskami je bila prva na cilju Sanja Paradiž, v kategoriji legende pa Rado Romih.

Patricku Mayerju na začetku ni najbolje kazalo, a po treningu in treh tekmovalnih vožnjah ni bilo dvoma o zmagovalcu. ”Dober občutek je biti prvi. Če bo urnik avstrijskih tekmovanj dopuščal, zagotovo še pridem v Celje,” je po razglasitvi rezultatov dejal Mayer, ki je bil tudi prvič v Sloveniji na sploh. Najboljši Slovenec, drugouvrščeni Gregor Ferenčak, je bil nad uvrstitvijo na stopničke nekoliko presenečen. ”Ne vozim zaradi tekmovalnosti, a dobrih rezultatov se razveselim. Vse skupaj mi je velik užitek, poleg tega lahko te spretnosti za vožnjo treniramo le v praksi, takšna prireditev je idealna za to, da potem v vsakdanjem življenju lažje reagiramo na cesti,” je dejal. Najboljša ženska voznica Sanja Paradiž je nekaj zaslug za zmago pripisala avtomobilu, za katerega je poskrbel njen fant. Sama že več let vozi avtoslalom in pravi, da je s tem dobila ogromno veščin.

Najboljši Celjan je bil Nejc Romih, ki je na najvišji stopnički stal v svojem razredu 3. Za njim je naporen dan, saj je imel ogromno dela z organizacijo avtoslaloma, z vožnjo se ni imel kaj dosti časa ukvarjati. ”Žene me ljubezen do tega športa, letos je bila proga na Ljubečni nekoliko hitrejša in še bolj varna,” je povedal ob koncu tekmovanja.

Zadovoljen s potekom tekmovanja je bil tudi predsednik AMD Šempeter, Saša Friedrich, saj je šlo vse po načrtih. ”Dobra udeležba potrjuje, da naš koncept priprave avtoslalomov deluje. Poleg avtoslaloma, ki ga bodo organizirali naši kolegi letos poleti v Laškem in avtoslaloma na Ivarčkem jezeru, bomo AMD Šempeter letos pripravili vsaj še eno ponovitev avtoslaloma na Ljubečni,” napoveduje Friedrich.

Tovrstne avtoslalome, ki so v Sloveniji zelo redki, člani AMD Šempeter pripravljajo v svojem prostem času, ekipo žene veselje do tega športa in možnost, da svoj adrenalin sprostijo na zavarovani progi. Neverjetni odziv voznikov, ki lahko na tekmovanje pridejo tudi s serijskimi vozili, s katerimi se vozijo vsak dan, pa kaže na veliko zanimanje naših voznikov za avtoslalome.

 

REZULTATI tekmovanja:

 

Generalna razvrstitev:

1. Mayer Patric (AUT) – VW Golf

2. Gregor Ferenčak (SLO) – Toyota MR2

3. Dragan Gajič (SLO) – Opel Corsa

 

Razred 1:

1. Teo Vranc (SLO) – Honda Civic

2. Luka Škapin (SLO) – Renault Clio

3. Žak Cimperman (SLO) – Hyundai Getz

 

Razred 2:

1. Tomaž Kvas (SLO) – Audi S3

2. Žak Cimperman (SLO) – Peugeot 106

3. Tomaž Cimperman (SLO) – Peugeot 106

 

Razred 3:

1. Nejc Romih (SLO) – Autobianchi A112

2. Rado Romih (SLO) – Autobianchi A112

3. Rudi Mesarec (SLO) – Autobianchi A112

 

Razred 4:

1. Mayer Patric (AUT) – VW Golf

2. Gregor Ferenčak (SLO) – Toyota MR2

3. Dragan Gajič (SLO) – Opel Corsa

 

Skupni razred žensk:

1. Sanja Paradiž (SLO) – Honda Civic

2. Andreja Jurak (SLO) – Rover 114 gti

3. Nika Brinovšek (SLO) – Citroen AX

 

Skupni razred »legende«

1. Rado Romih (SLO) – Autobianchi A112

2. Rudi Mesarec (SLO) – Autobianchi A112

3. Taferner Gerald (AUT) – Audi A1