Štiri mlade košarkarice Cinkarne do prvega naslova evropskih prvakinj


Na evropskem košarkarskem prvenstvu za dekleta do 18 let se je slovenska reprezentanca, kjer imajo pomembno vlogo tudi štiri članice celjske Cinkarne, v finalu pomerila s Francozinjami. Po trdem in enakovrednem obračunu so se Slovenke v turški Konyi veselile zmage in osvojile naslov evropskih prvakinj.

Lea Bartelme, Zoja Štirn, Kim Žibert in Ula Krenk so igralke celjskega moštva, ki so se v dresu slovenske reprezentance okronale z nazivom evropskih prvakinj. Kot že skozi celotno prvenstvo so tudi v finalu pridodale pomemben delež ob zmagi Slovenije. Lea je prispevala 22 točk, 6 skokov, 5 podaj in 2 ukradeni žogi, Zoja 15 točk, 6 skokov in 2 podaji, Kim skok in ukradeno žogo, Ula pa je na klopi stiskala pesti za soigralke, saj je že v uvodni tekmi skupinskega dela zaradi poškodbe kolena žal zaključila z nastopi na prvenstvu.

Slovenke so nekoliko presenetile francosko ekipo, ko so po prvi četrtini povedle za devet točk. Sledil je odgovor Francozinj, ki so se do odmora približale na minimalni zaostanek. V tretjem delu obračuna sta bili ekipi povsem izenačeni, tako, da so Slovenke v zadnjo fazo tekme vstopile z vodstvom 50:49. V zadnji dve minuti so varovanke Ernesta Novaka vstopile z minimalnim zaostankom (55:56).

V ključnih momentih in v končnici tekme je Lea Bartelme ohranila mirno roko in zadela šest od osmih prostih metov. Slovenija je tako v finalu slavila s 63:61. Prav Lea pa je bila po koncu tekme izbrana tudi v najboljšo peterko prvenstva, kot kapetanki pa ji je pripadla tudi čast dviga pokala evropskih prvakinj. V najboljšo peterko prvenstva je bila izbrana tudi dijakinja I. gimnazije v Celju Ajša Sivka, ob tem pa je bila izbrana tudi za najboljšo igralko prvenstva. V vrstah prvakinj je kot dijakinja I. gimnazije v Celju nastopala tudi Hana Ovčina.

Tokratna generacija mladink je tako dosegla največji uspeh slovenske mladinske reprezentance v zgodovini nastopov na evropskih prvenstvih, saj se je Slovenija sploh prvič okronala z naslovom evropskih mladinskih prvakinj v košarki. Do naslova so slovenske košarkarice prišle brez poraza. V skupinskem delu so premagale Finsko, Nemčijo in Češko, nato pa so na poti do finala izločile še Izrael, Madžarsko in Srbijo.

Tako je zvok sirene oznanil naslov evropskih prvakinj mladih Slovenk: