Šutej zmagala v Franciji, Janežič v Novem mestu, Kokalj pa v Beogradu


Atleti celjskega Kladivarja Tina Šutej, Luka Janežič in Jan Kokalj so pretekle dni nastopali na različnih prizoriščih, in slavili v svojih disciplinah.

Slovenska rekorderka v skoku s palico Tina Šutej je zmagala na mitingu v francoskem mestu Val-de-Reuil. Že v prvem poskusu je preskočila 4,70 metra in dosegla najboljši izid letošnje sezone. Šutej je v prvo preskočila letvico na višinah 4,35 in 4,45 metra. Na višini 4,55 metra je morala popravljati enkrat, 4,60 metra pa je izpustila. Tudi 4,65 metra je preskočila šele v drugo, zmagovalno višino pa kot rečeno v prvo. Na višini svojega dvoranskega rekorda, ki znaša 4,75 metra, je bila trikrat neuspešna. Šutejeva se je na svetovni lestvici letošnje sezone povzpela na četrto mesto. Na vrhu je Rusinja Anželika Sidorova, ki je 8. februarja v Moskvi preskočila 4,80 metra. Drugo mesto na francoskem mitingu je osvojila Belorusinja Irina Žuk, ki je 4,70 metra preskočila v tretjem poskusu. Tretje mesto je s preskočenimi 4,65 metri pripadlo nekdanji svetovni prvakinji Yarisley Silvi.

Luka Janežič je medtem nastopal na atletskem mitingu za člane in članice v Novem mestu. Nastopilo je tudi nekaj najboljših slovenskih atletov in atletinj. Med najbolj zanimivimi je bil obračun v teku na 400 metrov. V njem je pričakovano slavil državni rekorder Luka Janežič (Kladivar), vendar se je moral za zmago zelo potruditi. Lovro Mesec Košir (Mass) je namreč tekel zelo hitro in s časom 46,94 postavil nov osebni dvoranski rekord. Janežič je bil še hitrejši in zmagal s časom 46,77. Tekmovalci so tekli solo teke in ne v skupinah. “Danes sem imel cilj teči pod 47 sekundami, kar mi je uspelo. Šlo je za solo tek, a v dvorani je to včasih celo bolje kot s konkurenco, saj ni taktiziranja in prerivanja. Hiter Lovrov tek v skupini pred našo mi je dodal še dodaten zagon, sem pa vesel, da prihajajo za menoj fantje, ki so prav tako sposobni teči pod 47 sekundami,” je po zmagi povedal Janežič.

V Beogradu se je odlično odrezal tudi celjski tekač Jan Kokalj, ki je nastopil prvič po juniju 2021, saj se je pred tem ubadal z zdravstvenimi težavami in manjšimi poškodbami. Za povratek na tekmovališča je Kokalj izbral tradicionalni, letos že 55. Beli kros v Beograd, kjer je zmagal že 2018. V precej močni konkurenci tekmovalcev iz štirih držav je prepričljivo zmagal in še drugič slavil na beograjskem krosu.