Šutejeva evropska podprvakinja! Janežiču se v finalu ni izšlo


Celjska atletinja Tina Šutej je v finalu skoka ob palici dvoranskega EP v atletiki v poljskem Turunju osvojila svojo prvo člansko medaljo na velikih tekmovanjih. S preskočenimi 4.70 m je postala evropska podprvakinja.

Luka Janežič je v finalu teka na 400 metrov s časom 47,22 osvojil šesto mesto. S časom 46,22 je zmagal Španec Husillos.

Tina Šutej je odlično tekmovala v finalu skoka ob palici. Odločilen je bil skok na višini 4.70 m, ki jo je preskočila v prvem in prevzela vodstvo. V prvo je to višino preskočila še Švicarka Angelica Moser, a je zaradi večih neuspešnih skokov na prejšnjih višinah bila uvrščena na drugo mesto. Vsem preostalim trem konkurentkam za medalje te višine ni uspelo preskočiti in jasno je bilo, da je Tina Šutej z izenačenim najboljšim rezultatom sezone najmanj srebrna.

Odločal je dvoboj Šutejeve in Moserjeve na višini 4.75 m. Šutejeva je letvico v prvih dveh poskusih podrla, Moserjeva pa je to višino nekoliko presenetljivo preskočila v drugem poskusu, s čimer je svoj osebni rekord popravila za 10 cm ter prevzela vodstvo. Šutejeva se je zato odločila, da bo šla v boju za zlato na vse ali nič ter tretji poskus raje opravila na višini 4.80 m. Šutejevi 4.80 ni uspelo preskočiti, kljub temu pa je prišla do svojega največjega uspeha in njene prve medalje na velikih tekmovanjih v članski konkurenci.

Izjemno sem vesela. To je moja prva članska medalja, na veliki tekmi sem nazadnje stala na odru za zmagovalke leta 2006, ko sem na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila srebrno medaljo. Bilo je zelo težko danes, saj zjutraj zaradi pozitivnega primera za koronavirus v naši ekipi nisem vedela, če bom lahko sploh nastopila. Potem sem okrog poldneva vendarle dobila bolj spodbudne novice. Tudi tekma ni bila najlažja, a sem se zbrala in osvojila tisto, kar sem napovedala, odličje. Težko bi bilo bolje. No ja, le zlato, ampak tudi srebro je zame tokrat izvrstno,” je za portal MMC povedala Šutejeva.