Svečano odprtje Svetovnega pokala v spustu na divjih vodah Celje – Ljubno v Narodnem domu (foto, video)


DSCN9954 (Kopiraj)V knežje mesto prihaja izjemen športni spektakel. Gre za Svetovni pokal v spustu na divjih vodah Celje – Ljubno, ki se je v četrtek zvečer formalno začel s svečanim odprtjem v Narodnem domu Celje.

Celje bo tako med četrtkom in soboto utripalo v znamenju kajakaštva. Slovenija bo namreč gostila prvi tekmi svetovnega pokala v spustu na divjih vodah, ki bosta prvič organizirani na Štajerskem. Pri tem se bo 122 športnikov iz 24. držav potegovalo za naziv najboljših kajakašev na svetu.

Gre torej za največji kajakaški dogodek v zgodovini Celja, ki ga je mednarodna kajakaška organizacija ICF poverila celjskemu Kajak kanu klubu NIVO. Častna pokrovitelja tridnevne prireditve sta župana Mestne občine Celje in Občine Ljubno.

Dogajanje tudi odlično sovpada z zaključkom Meseca športa v Celju, ob čemer je mag. Darja Turk, podžupanja Mestne občine Celje, poudarila, da knežje mesto zares izpolnjuje vse pogoje za to, da se lahko prav vsak posameznik rekreira.

DSCN9998 (Kopiraj)

Na četrtkovem odprtju so vsi slavnostni govorci poudarili, da smo lahko izjemno ponosni na svojo kajakaško dediščino, saj so celjski kajakaši že lani uspešno organizirali finale evropskega pokala v sprintu na divjih vodah in tako prestali generalko pred letošnjim organizacijskim izzivom.

DSCN9945 (Kopiraj)Ponosni pa smo lahko tudi na izjemno prepletanje športa s kulturo, ki je tudi v četrtek zvečer zavzela oder Narodnega doma. Športnike in športne navdušence so namreč zabavali KD Celjski pihalni orkester, Celjski oktet, Celjska folklorna skupina ter Vitezi Celjski.

Po svečanem odprtju je v petek sledila tekma v klasičnem spustu, ki pa so jo zaradi prenizkega vodostaja Savinje z Ljubnega ob Savinji prestavili na Savo. Prav posebna športna poslastica pa bo sprinterska tekma, ki bo potekala v soboto na Špici, kjer bodo glavni favoriti naši tekmovalci, ki so pretekli teden odlično veslali na svetovnem prvenstvu v Banjaluki in tudi osvojili pet kolajn. Kvalifikacije sprinta bodo ob 16. in 18. uri, finale pa okoli 21. ure (ali malo kasneje), saj bodo organizatorji počakali, da se dobro stemni in bodo do izraza prišli reflektorji, ki bodo osvetlili progo na Savinji. Obiskovalce in tekmovalce bo za konec zabavala še zasedba Kingston.

Svetovni pokal v spustu na divjih vodah bomo poglobljeno spremljali tudi mi, do takrat pa lahko uživate ob foto- in video utrinkih četrtkovega svečanega odprtja letošnjega kajakaškega spektakla v Narodnem domu,

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=991]