Tek ob Savinji 2024: pokale tekmovalcem podelil slovenski rekorder (foto)


Pri Špici na sotočju Ložnice in Savinje so izpeljali 48. Tek ob Savinji in tek za otroke. Športni dan so v okviru meseca športa v Celju soorganizirali predstavniki Športne zveze Celje in Atletskega društva Kladivar.

Tek ob Savinji bi se moral odviti že prejšnji teden, a so organizacijo preprečile slabe vremenske razmere. Tokrat so bili pogoji precej boljši, dogodek pa se je zaključil še pred začetkom manjše plohe, ki je obšla knežje mesto.

Dogajanje so otvorili najmlajši, ki so tekmovali na trasi dolgi 800 metrov. Med dekleti sta bili najhitrejši članici AD Kladivar Ema Založnik in Tia Dobrijevič (3 minute in 17 sekund), ki sta skupaj pritekliv cilj, med dečki pa Noel Jelić (4 minute in 26 sekund).

Tekači na otroškem teku. (Foto: David Valant)

7-letni Noel nam je povedal, da je v teku užival, zaupal pa nam je tudi, da ga preizkušnja ni preveč utrudila. Po prihodu v cilj je namreč še enkrat odtekel podobno razdaljo.

Za tem so se na nekoliko daljšo pot – 5,2 kilometra – odpravili še odrasli. Prvi je ciljno črto prečkal Luka Hvalec s časom 17 minut in 28 sekund. V ženski konkurenci je slavila Tea Kus Grilanc (25 minut in 34 sekund).

Priznanja je podelil Peter Svet, ki ima po 50 letih še vedno v lasti rekord iz Berlina v teku na 5000 metrov. Njegov čas je znašal 13 minut in 32 sekund!

Med veterani nad 50 let je bil najhitrejši Marko Tot (21 minut in 32 sekund), med predstavnicami nežnejšega spola pa se je najbolj izkazala Maca Juvan (25 minut in 33 sekund).

“Osebno ne morem skriti razočaranja, da je nastopilo premalo tekmovalcev, glede na to koliko tekačev premore Celje, ampak nič zato, tisti najbolj pogumni in vztrajni so prišli ter so zasluženo osvojili vse te uvrstitve,” je dejal Marko Božiček, sekretar Športne zveze Celje.

Fotogalerija: David Valant