Tim Mastnak po skoraj dveh letih do novih stopničk


Tim Mastnak si je v soboto prideskal prve letošnje stopničke v švicarskem Scuolu. Celjan je zmagal v malem finalu in zasluženo zmagal ter osvojil tretje mesto.

Tim Mastnak, ki je v Scuolu zmagal že leta 2018, je dobil že dopoldanske kvalifikacije. V prvih dveh dvobojih dneva je zanesljivo premagal uveljavljena tekmeca, najprej Avstrijca Alexandra Payerja in nato še Švicarja Nevina Galmarinija. V polfinalu ga je čakal na prvi pogled lahek tekmec, Poljak Michal Nowaczyk, ki se je v dosedanji karieri le enkrat uvrstil med najboljših šestnajst na prvih dveh letošnjih tekmah pa ni bil niti blizu temu. Tokrat je bil očitno v odlični dnevni formi saj se je prebil vse do finala, na poti do njega pa premagal tudi Žana Koširja.

Mastnak, ki je bil kot zmagovalec kvalifikacij tudi prvi nosilec dvobojev, je moral tako v polfinalu priznati premoč 24-letniku iz Zakopanov. Tim Mastnak je napreč po napaki v zgornjem delu odlično pripravljene proge sicer uspešno lovil tekmeca, a se mu žal ni izšlo. Poljak je bil dvaindvajset stotink hitrejši. Mastnak je v malem finalu in boju za stopničke nato ugnal Nemca Stefana Baumeistra, Nowaczyk pa je v velikem finalu vendarle klonil. Prvič v karieri je zmagal 21-letni Rus Igor Sluev.

Rok Marguč (35. mesto), Črt Ikovic in Jernej Glavan (razdelila sta si 51. mesto) so tekmo zaključili že po prvi kvalifikacijski vožnji, v drugo se namreč uvrsti le najboljših dvaintrideset. V ženski konkurenci, kjer Slovenija ni imela predstavnic, je zmagala aktualna dvojna mladinska prvakinja Sofija Nadryshina (Rusija). Druga je bila favoritka dneva, Nemka Ramona Hofmeister, tretja pa domačinka Julie Zogg.

Tim Mastnak: »Že v kvalifikacijah sem pokazal, da mi ta proga še vedno zelo ustreza. V finalu sem to iz vožnje v vožnjo, s stopnjevanjem, samo potrjeval. Vse do polfinala, kjer sem v zgornjem delu naredil napako. Izgubljenega časa ni bilo mogoče nadoknaditi. Toda, lepo je biti znova na stopničkah! Se že veselim nadaljevanja sezone. Bad Gastein, prihajamo!«

foto Miha Matavž/SZS