Timi Zajc je postal svetovni prvak


Timi Zajc iz Hramš v žalski občini je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici osvojil prvo mesto, s tem pa si je prislužil naziv svetovnega prvaka.

Zajc je bil najboljši že v četrtkovih kvalifikacijah, s tem pa je napovedal boj za odličja na Bloudkovi velikanki. Napovedi so se uresničile, 22-letnik je namreč postal svetovni prvak.

Na zadnji posamični skakalni tekmi planiškega prvenstva je že v prvi seriji skočil najdlje izmed vseh. Znižanje naleta na zahtevo trenerja Roberta Hrgote se je obrestovalo, saj je Zajcu uspel skok dolg 137,5 m. Kljub temu je na račun vetrovne točkovne izravnave in sodniških ocen zaostal za Japoncem Ryoyujem Kobayashijem za 0,7 točke.

V drugi seriji je kot predzadnji skakalec napadal zmago in tudi tokrat mu je uspel najdaljši skok serije. Pristal je pri 137 m, kar mu je prineslo prvo mesto in visoko prednost 10,7 točk pred drugouvrščenim japonskim skakalcem. Zajc je zbral 287,5 točk, s tem pa poskrbel, da zlata medalja prihaja na Celjsko.

Bronu iz mešane ekipne tekme je tako v Planici dodal še zlato odličje. Na svetovnem prvenstvu pa je sicer že lani v Vikersundu stal na stopničkah, kjer je ekipno osvojil zlato kolajno, posamično pa srebrno.

Poleg Zajca so v slovenskem taboru na tekmi nastopili še Anže Lanišek (11. mesto), Žiga Jelar (16. mesto) in Domen Prevc (21. mesto).

Simon Valant