Tina Šutej tretja na finalu diamantne lige


Atletinja celjskega Kladivarja in slovenska rekorderka v skoku s palico Tina Šutej je bila na finalu diamantne lige, ki je potekal v središču Züricha, tretja. Preskočila je 4,61 m in ponovila lansko uvrstitev. S preskočenimi 4,81 m je zmagala Avstralka Nina Kennedy, bronasta na letošnjem svetovnem prvenstvu. Druga je bila s preskočenimi 4,71 m trikratna zaporedna svetovna podprvakinja, Američanka Sandi Morris, zlata na dveh dvoranskih SP 2018 in 2022.

Začetno višino 4,36 m je Šutejeva zmogla v prvem poskusu in povedla. Na višini 4,51 m so začele skakati tudi vse najmočnejše konkurentke, in bile uspešne v prvo. Tina Šutej, Američanka Morisova, Avstralka Kennedy in Grkinja Stefanidi so si tako po tej višini delile vodstvo.

Šutejeva je v prvo zmogla tudi višino 4,61 m, kakor tudi Morrisova in Kennedyjeva. S tremi neuspešnimi skoki na tej višini, je tekmovanje nekoliko nepričakovano končala nekdanja olimpijska zmagovalka ter dvakratna svetovna prvakinja Stefanidijeva. Izpadla je tudi domačinka Angelica Moser, ki je lani na na dvoranskem EP na Poljskem edina premagala Šutejevo.

Na višini 4,71 je imela Šutejeva nemalo težav. Prvi skok je morala zaradi težav v zaletu ponoviti, nakar je bila neuspešna. Težave z zaletom so se ponovile tudi v drugem poskusu, tokrat se je ustavila šele na blazini, tako da se je njen poskus brez skoka štel za neuspešnega. Šutejeva je bila nato neuspešna tudi v tretjem poskusu. Trikrat je 4,71 podrla tudi evropska prvakinja Wilma Murto, uspešni na tej višini pa sta bili le Morrisova in Kennedyjeva, zato je bilo jasno, da je Šutejeva osvojila tretje mesto.

Na 4,76 m stabili uspešni obe preostali tekmovalki. V vodstvo pa je z drugim uspešnim poskusom prešla Avstralka, Američanka je bila uspešna v tretjem poskusu. Tekma se je zaključila na višini 4,81 m, ki jo je zmogla le Kennedyjeva.  dosegla svoj najboljši izid sezone, Morrisova pa je letvico trikrat podrla. Pred finalom je bila sicer v skupnem seštevku sezone prva pred Šutejevo.

Triintridesetletna Šutejeva je bila letos tretja na dvoranskem SP in na EP, četrta na SP na prostem, 26. avgusta pa je v Lozani zabeležila svojo prvo zmago v diamantni ligi kot šele tretja Slovenka. Za zmago je dobila tedaj še 10.000 dolarjev, tokrat na finalu za tretje mesto 7000. Zmaga v finalu v vsaki disciplini prinaša poleg diamantnega pokala še 30.000 ameriških dolarjev in povabilo za nastop na SP prihodnje leto v Budimpešti, Šutejeva normo za največjo tekmo leta 2023 sicer že ima.

Po EP prejšnji mesec v Münchnu so morali Šutejevi poškodovano roko šivati, drugič pa še pred tekmo v Lozani in s šivi na rokah je nastopila tudi na finalu diamantne lige. Tokrat si je v finalu roko porezala Roberta Bruni, ki je s 4,72 m dosegla pred dnevi italijanski rekord. Tekmo je Italijanka sicer končala na četrtem mestu (4,61 m).