Tina Šutej v finale svetovnega prvenstva v skoku s palico


Začelo se je 18. svetovno prvenstvo v atletiki, ki bo do 24. julija potekalo v ameriškem Eugenu. Izmed desetih slovenskih predstavnikov je prva nastopila atletinja celjskega Kladivarja Tina Šutej v kvalifikacijah skoka s palico in se, kljub slabši dnevni formi, uvrstila v finale.

V Jeruzalemu je tretji dan evropskega prvenstva do 18 let odlično odtekla mlada Celjanka. Tia Tanja Živko je nastopila v finalnem teku na 1500 metrov in z osebnim rekordom 4:28,08 osvojila  šesto mesto. S časom 4:23,41 je evropska prvakinja postala Britanka Annie Mann.

Tina Šutej je v kvalifikacijah prvega dne svetovnega prvenstva preskočila le 4,35 m, kar pa je bilo vseeno dovolj za finale. Višina, ki je avtomatično vodila v veliki finale je bila sicer 4,65 m. Šutejeva je 4,35 m preskočila v prvem poizkusu, na 4,50 m pa je trikrat podrla, a se kljub temu uvrstila v finale, , kjer bo nastopilo 15 tekmovalk. 4,35 m je sicer preskočilo 13 tekmovalk, a so se le štiri od teh uvrstile v finale.

“Takoj po nastopu sem si dejala, 4,35 m, nemogoče, da bi bilo dovolj za finale. Zato sem bila vmes že slabe volje. Potem pa mi je trener Milan Kranjc rekel, da sem se vseeno uvrstila v finale in sledilo je olajšanje. Imam še eno priložnost, želela sem skakati v finalu, vesela sem, da mi je uspelo. Še vedno sem bila dovolj dobra, ne glede na vse,” je po kvalifikacijah za STA povedala Šutejeva. “Na ogrevanju sem se dobro počutila in kazala dobre skoke. Potem pa ne vem, kaj se je zgodilo. Tehnično sem slabo opravila skoke. Zanič. Že na ogrevanju je bilo nekaj narobe s stojali v naši skupini in smo začeli 20 minut pozneje kot v drugi. Veter je bil spreminjajoč, tudi druge so imele težave, zelo na nizki višini smo končale, veliko je bilo neuspešnih skokov. Če si imel srečo z vetrom, si imel dobre pogoje. Ampak to je za mano, sedaj moram to prespati in se pripraviti za finalno tekmo,” je dodala.

V kvalifikacijah sta izstopali Američanki Sandi Morris in Katie Nageotte, ki sta krepko preskočili 4,50 m in bosta glavni kandidatki za zlato medaljo. Kandidatka za medaljo je tudi Tina Šutej, a bo morala imeti za osvojitev le te veliko boljši dan kot v tokratnih kvalifikacijah. Šutejeva je na svetovno prvenstvo pripotovala s tretjim izidom sezone na svetu in sodi v ožji krog favoritinj. Letos je v dvorani že preskočila 4,80 m, na prostem pa 4,72 m. Boj za medalje v skoku s palico za ženske bo v noči na ponedeljek ob 2.27 po slovenskem času.

Podrobne rezultate kvalifikacij ob palici za ženske najdete tukaj, celoten spored tekmovanja pa tukaj.