Tina Trstenjak olimpijska podprvakinja!


Tina Trstenjak in Clarisse Agbegnenou nista samo tekmici, ampak tudi dobri prijateljici. Takole je Francozinja po zmagi v zrak dvignila Slovenko.

Tina Trstenjak je v finalu olimpijskih iger v Tokiu po ogorčenem in izenačenem boju v podaljšku izgubila proti prvorangirani svetovni judoistki Francozinji Clarisse Agbegnenou.

Tina Trstenjak žal ni izkoristila priložnosti, da bi postala prva slovenska športnica oz. športnik, ki bi ji/mu uspelo ubraniti zlato olimpijsko medaljo. To je sicer doslej uspelo Leonu Štuklju (1924/1928) in Miru Cerarju (1964/1968), vendar pod zastavama Kraljevine Jugoslavije oz. Jugoslavije.

Današnje srebro je že šesta olimpijska medalja za slovenski ženski judo, prav vse je Slovenija dobila pod taktirko celjskega trenerja Marjana Fabjana.
Tina Trstenjak zaseda drugo mesto na svetovni lestvici. Pred njo je petkratna svetovna prvakinja Clarisse Agbegnenou. Prav slednjo je Trstenjak premagala v finalu Ria de Janeira 2016 in osvojila olimpijsko zlato.

Finale s staro znanko s tatamijev

Tina Trstenjak in Clarisse Agbegnenou, stari znanki z judoističnih tatamijev, sta v borbo vstopili odločno. Tina Trstenjak je skušala Francozinjo fizično utruditi in je vseskozi aktivno iskala prijem za točko. Tudi Francozinja je dobro parirala Trstenjakovi. V izjemno izenačenem boju je najprej Francozinja prejela kazen za neaktivnost, nakar sta sledili dve napaki celjske judoistke, ki je zaradi neuspešnega prijema dobila kazni za lažna napada.

Redni del se je končal brez točk, a s psihološko prednostjo Francozinje, saj je vedela, da si Celjanka še ene kazni ne sme privoščiti. Tina Trstenjak je skušala z napadi priti do zlate točke, a je po 37 sekundah podaljška Francozinji uspel zmagoviti vazari. Kljub porazu v finalu je bila Trstenjakova, ki si je za nameček v prvem krogu poškodovala tudi hrbet, zelo zadovoljna.

S Clarisse sva tudi izven juda zelo dobri prijateljici. Ko se dobiva v finalu, je to res šov. V tem dvoboju si ne bi želela nikogar durgega. To je bil najboljši finale. Taktika je bila utruditi jo in jo vreči, a to je uspelo njej. V prvi borbi sem si poškodoval hrbet. Nastopala sem v bolečinah. Bomo videli, kako bo jutri, ko popustijo tablete,” je celjska šampionka povedala v prvi izjavi po finalni borbi za TV Slovenija.

Pot do finala

Tina Trstenjak se je v Tokiu po prikazani mojstrski borbi v polfinalu uspelo uvrstiti v drugi zaporedni olimpijski finale. V polfinalni borbi proti Italijanki Marii Centracchio je Trstenjakova prevladovala vse od začetka borbe. Kljub temu, da je tudi Italjanka pokazala veliko mero borbenosti, je Tina Trstenjak po dobri polovici borbe uspel met za vazari in vodstvo. Še pred tem je sodnik obema borkama dosodil obojestransko kazen. Trstenjakova je po vodilnem vazariju Italijanko skušala prijeti v končni prijem, a ni uspela izvleči noge iz prijema Italijanke. Slabo minusto pred koncem pa je Trstenjakovi uspelo Centracchio dobiti v končni prijem, iz katerega se Italijanka ni uspela izviti in borba se je končala z iponom in zmago celjske šampionke, ki se je tako uvrstila v drugi zaporedni olimpijski finale. V finalu se bo pomerila s Francozinjo Clarisse Agbegnenou, torej bo to ponovitev finala iz OI v Riu de Janeiru 2016!

Borbe do polfinala

Tina Trstenjak se je v prvem krogu pomerila z Južnokorejko Han Hee in jo premagala šele v podaljšku. Trstenjakova je bila veliko aktivnejša, zaradi česar je Hee hitro prejela dve kazni. Kljub prevladi Trstenjakove se je redni del borbe zaključil brez točk, zato so o zmagovalki odločali podaljški in zlata točka. To bi olimpijska prvakinja iz Judo kluba Sankaku Celje skoraj priborila že po nekaj sekundah podaljška, ko je Južnokorejka padla na bok. Sodnica je najprej pokazala vazari, a ga je po videoanalizi razveljavila. Trstenjakova je nato do zmagovalne zlate točke prišla po dobrih dveh minutah podaljška.

V 2. krogu se je Celjanka pomerila s Španko Cristino Cabana Perez in suvereno dobila dvoboj. Uvodoma je sicer Trstenjakova prejela kazen, v zadnji minuti borbe pa sta ji uspela dva vazarija, kar je pomenilo zmago z iponom.

V četrtfinalu jo je nato čakala Venezuelka Anriquelis Barrios. Borbo je bolje začela Venezuelka, ki si je s protinapadom hitro priborila točko (vazari) prednosti. Venezuelka je bila v uvodu borbe zelo aktivna in Trstenjakovi povzročala nekaj težav. Olimpijska prevakinja je kljub temu borbo počasi spravila pod nadzor ter z lepim metom izenačila. Tudi četrtfinalna borba se je potegnila v podaljšek v katerem je prevladovala Celjanka, a se je Venezuelka vseskozi uspešno branila. V tretji minuti podaljška pa je Trstenjakovi uspel nov met za vazari in zmago ter uvrstitev v polfinale.

B.S., foto: JZS