Tina Trstenjak še tretjič evropska prvakinja


Celjska judoistka Tina Trstenjak je na evropskem prvenstvu v Lizboni osvojila zlato medaljo v kategoriji do 63 kilogramov. 30-letna Trestenjakova, ki je tudi aktualna olimpijska prvakinja, je po EP v Kazanu leta 2016 in EP v Varšavi leta 2017 še tretjič postala evrospka prvakinja.

Olimpijska prvakinja TinaTrstenjak je na poti do finala zmagala proti Madžarki Brigitte Varga, Poljakinji Agati Ozdoba Bloch in v polfinalu še proti branilki brona z lanskega EP, Nizozemki Sanne Vermeer. Vse borbe je dobila predčasno. V finalu se je Trstenjakova pomerila z Rusinjo Darjo Davidovo. V taktični borbi, v kateri sta si obe tekmovalki prislužili po dve kazni, je Trstenjakovi dobro minuto pred koncem borbe uspel met za vazari. Prednost je olimpijska in svetovna prvakinja zadržala do konca in se veselila novega zlata.

Varovanka Marijana Fabjana, ki jo je sicer ob tatamiju spremljala nekdanja judoistka Petra Nareks, je tudi sicer vseskozi nadzorovala dvoboj in se zasluženo veselila nove zlate medalje.

Evropska prvakinja kategorije do 63 kilogramov Tina Trstenjak je svoje občutke ob tretjem naslovu evropske prvakinje strnila takole: “Če bi bili priča slovenskemu finalu tukaj, bi bilo zelo dobro. Žal temu nismo bili priča. Midve z Andrejo sva že v Tel Avivu v finalu pokazali lep judo, kjer sva bile prvič v finalu na Grand Slamu dve Slovenki.

Danes sem se počutila odlično, tako fizično kot tudi mentalno in že od prve borbe sem se dobro borila. Glede na to, da je po navadi moja prva borba precej slaba, je bila danes kar dobra in potem se je vse samo še stopnjevalo.

Z Davydovo se dobro poznava, sva stari znanki s tatamijev. Pričakovala sem, kako se bo borila, presenetila me je s tem, da je bila danes precej močna in bolj neugodna kot po navadi.

Dosegla sem nov mejnik v slovenskem judu, ker sem prva, ki je osvojila tri naslove evropske prvakinje. Pred tem tekmovanjem sem prišla sem bolj kot ne zato, da sem imela tekmo in se nisem obremenjevala z rezultatom, ampak je ta na koncu prišel sam.”

Uspeh Trstenjakove je v isti kategoriji dopolnila Primorka Andreja Leški z bronasto medaljo.

foto: JZS