Tini Trstenjak državno odlikovanje


Na slavnostni prireditvi ob 70-letnici juda v Sloveniji je aktualni predsednik države Borut Pahor podelil dve državni odlikovanji.

Eno je prejela Judo zveza Slovenije, drugo pa celjska judoistka Tina Trstenjak, in sicer zlati red za zasluge za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem.

Preberite si celotno obrazložitev:

Olimpijsko prvakinjo v judu v kategoriji do 63 kg Tino Trstenjak je v judo pripeljalo naključje. Zasluga gre njenima babici in dedku, ki sta živela na poti do priljubljenega judo kluba, in ko je Tina pri osmih letih prvikrat vstopila v telovadnico na Lopati, je svoje življenje zapisala temu športu.

Tina Trstenjak je članica znamenitega celjskega kluba Z’dežele Sankaku in ena najuspešnejših judoistk šole Marjana Fabjana. Prvih prijemov v judu jo je naučila Urška Žolnir, prva Slovenka z zlato olimpijsko medaljo v judu, prav kmalu pa je Tina opozorila nase na mednarodnem kadetskem turnirju olimpijskih upov, ko je leta 2005 s še ne dopolnjenimi 15 leti osvojila drugo mesto. Kot mladinka je osvojila še dve medalji na mladinskih svetovnih prvenstvih, in sicer bronasto v Bangkoku leta 2008 in prav tako bronasto v Parizu leta 2009.

Po prestopu v člansko starostno kategorijo je svoj prvi večji mednarodni uspeh dosegla z bronasto medaljo na evropskem prvenstvu leta 2013 v Budimpešti. Leto pozneje je osvojila naslov evropske podprvakinje in bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Čeljabinsku. Nato je leta 2015 na svetovnem prvenstvu v Astani prejela zlato odličje, s katerim je Tina Trstenjak postala prva slovenska svetovna prvakinja v judu. Naslednje leto je najprej osvojila naslov evropske prvakinje v Kazanu, poleti na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru pa še zlato olimpijsko medaljo. Leto 2016 je bilo leto Tine Trstenjak, postala je slovenska športnica leta in dobila Bloudkovo nagrado za vrhunski mednarodni športni dosežek.

Njena vrhunska kariera se je v naslednjih letih nadaljevala z zlatima odličjema na evropskih prvenstvih, kjer je že drugič zapored postala prvakinja v Varšavi leta 2017 in nato še v Lizboni leta 2021. Uspešna je bila tudi na svetovnih prvenstvih, in sicer s srebrno medaljo v Budimpešti leta 2017 in z bronasto medaljo v Bakuju leta 2018.

Med zadnjimi izjemnimi dosežki je srebrna kolajna z olimpijskih iger v Tokiu leta 2020. Tina Trstenjak se je že drugič zapored uvrstila v olimpijski finale, kar je odličen uspeh, vendar je bila ta uvrstitev  začetek drame, ob kateri smo bili v domovini zelo na trnih. V boju je francoska tekmovalka Tino premagala šele v podaljšku, nato pa sta se tekmici, ki sta sicer prijateljici, iskreno objeli in si čestitali tako čustveno in spoštljivo, da je posnetek njunega objema obšel svet. Ta objem je bil zmaga prijateljstva in športne tekmovalnosti, pa tudi zmaga moči juda.

Republika Slovenija se vrhunski športnici Tini Trstenjak za izjemne dosežke v judu, za uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in za navdih ljudem zahvaljuje z državnim odlikovanjem.

foto: Rok Rakun