Trstenjakova srebrna na evropskem prvenstvu


trstenjakCeljska judoistka Tina Trstenjak je v izraelskem Tel Avivu osvojila svojo šesto medaljo na evropskih prvenstvih. Od nje je bila v finalu boljša svetovna prvakinja Clarisse Agbegnenou.

Aktualna Olimpijska in do današnjega finala tudi evropska prvakinja Trstenjakova je morala premoč v izenačeni borbi priznati šele po treh minutah podaljška, ko sta se tekmovalki pomerili na t.i. “zlato točko”.

Judoistka celjskega Sankakuja Tina Trstenjak je na evropskem prvenstvu v izraelskem Tel Avivu osvojila srebrno medaljo. Aktualna olimpijska in evropska prvakinja Trstenjakova se je v finalu pomerila z aktualno svetovno prvakinjo, in letos še neporaženo Francozinjo Clarisse Agbegnenou. Po ogorčenem boju in podaljških je Trstenjakova morala priznati premoč. Judoistki sta se v preteklosti pomerili že osemkrat in imeli razmerje v zmagah 4 proti 4.

Varovanka najtrofejnejšega slovenskega trenerja Marjana Fabjana je sicer finale začela izjemno odločno in prešla v vodstvo z vazarijem že po nekaj sekundah. Borba je bila v nadaljevanju izjemno izenačena, a je Francozinja drugi polovici borbe prišla do izenačenja. Ker izid po rednem delu borbe ostal izenačen, je sledil podaljšek in borba na zlato točko. V njem pa je po dobrih treh minutah Trstenjakovi malenkost pošla koncentracija, zaradi česar jo je Francozinja s spotikanjem spravila na tla in osvojila zlato medaljo.

“Borba je bila zelo izenačena, a sem na koncu sama naredila napako, ki jo je Francozinja spretno izkoristila. Moja taktika je bila, da napadem takoj, če bi tako delala še naprej, bi se borba prej končala, a se tega nisem držala. Na koncu je šlo v zlato točko in nasprotnica je to znala izkoristiti. Vem, česa ne bi smela narediti. Ne bi se smela prijemati v gard, saj se je to izkazalo za napako, ki jo je Francozinja izkoristila. S kolajnami se ne obremenjujem, grem svojo pot naprej. Kolajna je tukaj, z borbami sicer nisem zadovoljna, ampak medalja je medalja,” je za nacionalno televizijo povedala Trstenjakova, ki je do sedaj osvojila že šest medalj na evropskih prvenstvih.

Trstenjakova je sicer do finala prišla dokaj gladko. Najprej je premagala Poljakinjo Karolino Talach, nato pa še Rusinjo Jekaterino Valkovo. V polfinalu se je pomerila z Britanko Alice Schlesinger, ki je bila v uvodu borbe celo boljša nasprotnica, nakar je bila zaradi napačnega prijema kaznovana z rdečim kartonom, zaradi česar je morala predčasno zapustiti tatami.

Finalno borbo Trstenjakove si lahko ogledate TUKAJ