Umrl legendarni celjski nogometaš Ivan Hribernik – Hanza


Iz celjskega nogometnega kolektiva so sporočili, da je preminil eden najbolj legendarnih igralcev v zgodovini tega športa v knežjem mestu, Ivan Hribernik – Hanza.

Celjska desetica, ki so ga imenovali tudi čarodej iz Gaberja, je med letoma 1958 in 1978 za takratni Kladivar zaigral 344-krat in dosegel 101 zadetek. S celjskim klubom se je leta 1964 uvrstil v takratno drugo zvezno jugoslovansko ligo, kar je bil dolga leta eden od vrhuncev nogometa v Celju. Takrat je uspeh komentiral z besedami:

“Pošteno smo si zaslužili z dolgoletno vadbo in napori na tekmovanjih vstop v II. zvezno ligo, Vse igralce preveva trdna volja, da nove družbe v II. zvezni ligi ne bomo zlepa zapustili. Društvena pripadnost, povezanost s Celjem in širšim zaledjem ter požrtvovalnost naših društvenih funkcionarjev so močne moralne silnice, ki nam vlivajo moči pri premagovanju novih naporov v zahtevnem tekmovanju. Smo moštvo fizičnih delavcev, ki smo se prekalili že na svojih delovnih mestih. Ta element vnašamo v igro, saj brez fizičnih moči in borbenosti tudi v nogo metu ne gre. Če k temu pridamo še teh nično znanje, ki ga tudi ne manjka, pa lahko uspevamo. V jeseni smo planirali 12 točk in sem 5 kol pred zaključkom prvega dela tekmovanja trdno prepričan, da jih bomo zbrali. Spomladi nam bo lažje. Imamo že izkušnje, spoznali smo nasprotnike, pa tudi naša enajstorica je že dobila svojo fizionomijo. Že smo se vigrali in vedno manj je spodrsljajev. Sem pa tja so še slabosti, toda kje jih pa ni? Nogomet je pač igra, kjer še tak teoretik ne more ničesar načrtovati z gotovostjo vnaprej. V’ tem je pač vsa mikavnost te igre, ki priteguje na tisoče gledalcev.”

Hribernik je zbral tudi 11 nastopov za amatersko reprezentanco Jugoslavije in bil tudi njen kapetan.

Preberite prispevek iz časopisa Lepo mesto z novembra 1964, ki ga je izdajalo Turistično olepševalno društvo Celje z naslovom Nogometaši Kladivarja v II. zvezni ligi:

V poletnih mesecih letos se je Kladivar prvič v zgodovini svoje ga obstoja prebil v II. zvezno nogometno ligo. Veselje med igralci in tisočev ljubiteljev privlačne nogometne igre je bilo nepopisno. Vstop v višjo stopnjo tekmovanja so si priborili nogometaši doma čini brez »kupljenih« igralcev. Bil je to skromen kolektiv 14 igralcev, med njimi pa kar 11 delavcev! Celjski okraj je s tem dobil možnosti, da ob nedeljah na tisoče ljubiteljev športa najde svoje raz vedrilo na Glaziji ob spremljanju kvalitetnejših nogometnih tekem.

Izsek prispevka z novembra 1964: vir: Lepo mesto

Športni delavci in igralci Kladivarja pa so se znašli sredi novih skrbi in odgovornosti, ki jo terja sodelovanje v zvezni ligi. Upravičeno lahko trdimo, da so doslej vse težave zadovoljivo premagovali, pa čeprav Celje ni bilo pripravljeno na te nove naloge in dolžnosti. S skromno okrepitvijo le treh igralcev je Kladivar s svojimi lastnimi silami doslej uspešno nastopal v družbi že prekaljenih enajstoric v tem zahtevnem tekmovanju. Po robu se je postavil celo moštvom iz vrha lestvice, ki imajo v zvezni ligi že bogate izkušnje, pa tudi »dragocene« igralce. Na domačem igrišču je Kladivar le enkrat klonil, na tujih pa je trikrat podpisal kapitulacijo. V desetih kolih kaže izkupiček zadovoljivo bilanco, saj je tu skorajda 50 % dosegljivih točk! Zavedati se moramo, da je Kladivar stopil v zvezno ligo brez večjih apetitov po boljših mestih. Ostal je zvest svojim igralcem, ki tvorijo trdno jedro ligaške enajsterice in prav s to domačo ekipo želi dokazati, da je možno nastopati z bolj skromnimi rezultati tudi v II. zvezni ligi. Doslej je ta politika pokazala pozitivne sadove in je tako Kladivar postal prav zaradi tega najbolj simpatično moštvo v II. zvezni ligi. Igralci so si že pridobili precej dragocenih izkušenj in tehničnega znanja, ki ga s pridom vpletajo iz srečanja v srečanje ter s tem dopolnjujejo že svojo prislovično borbenost. Vse preveva pač samo ena samcata skromna želja — ostati v družbi najboljših! Po dosedanjem izkupičku zbranih točk smo lahko prepričani, da jim bo to tudi uspelo, pa čeprav je tudi na začelju lestvice precejšnja gneča.

Brez dvoma pa obstanek v družbi naj boljših ni le želja igralcev samih. Za seboj imajo na tisoče ljubiteljev te igre iz celotne republike. Brez dvoma se tudi širok krog ljubiteljev športa strinja z ugotovitvijo, da Kladivar uspešno na stopa v II. zvezni ligi in s svojo igro vliva spoštovanje vsem enajstoricam zahodne skupine lige. Na celjskih tleh je v jeseni poskrbel za marsikatero veselo uro svojim gledalcem.

Ob vseh teh razveseljivih dejstvih pa vsekakor ne moremo mimo grenkega spoznanja, da je povprečna starost sedanje ligaške enajstorice 27 let, da bo slej ko prej moralo priti do menjave generacije. In kje jo imamo? Mladina Kladivarja in Celja je na repu slovenske mladinske nogo metne lige! Vsak kvalitetni vrh mora imeti za seboj množično os novo. Takšen je pač prirodni zakon v športu! S podvojeno silo bo treba reševati pionirski in mladinski nogomet, posvetiti mu vso pozornost, nuditi mu kvalitetne trenerje in pritegniti tej igri nekaj sto mladih ljudi. Le v tem lahko pričakujemo nadaljnjo uspešno raven celjskega nogometa, sicer smo zapisani nazadovanju, ki si ga nihče ne želi.

Zapisal: Karel Jug

Preberite tudi:

Umrl je nekdanji nogometni vratar Ferenc Bencik