V Celju ponovno Evropsko prvenstvo v rokometu do 20 let. Še pomnite, kako se je razpletlo prejšnje? (video)


V Celju bo sredi julija potekalo evropsko rokometno prvenstvo do 20 let. Slovenska reprezentanca bo nastopala v skupini E, kjer bodo še Danska, Italija in Izrael. Na prvenstvu bo skupaj nastopilo 24 evropskih reprezentanc.

Na sedežu Evropske rokometne zveze se je v četrtek odvil žreb skupin, Slovenija pa je kot gostiteljica tekmovanja imela možnost izbrati skupino prvega dela.

“Pred žrebom smo izvedeli za sistem tekmovanja, ki je nekoliko drugačen kot v preteklih letih. Kot gostitelj tekmovanja smo imeli priložnost izbrati skupino, v kateri bomo nastopali. V prvem bobnu so se nahajale res kakovostne reprezentance, zato smo se mi pri izboru predvsem osredotočili na tekmece iz tretjega in četrtega bobna. Italije in Izraela sicer še ne poznamo najbolj, a po ratingu sta bila najprimernejša tekmeca v naši želji, da se na prvenstvu skušamo prebiti čim višje,” je izbor pojasnil selektor Klemen Luzar, sicer tudi trener celjske mladinske ekipe.

Mladinska reprezentanca je v januarju odigrala dve pripravljalni tekmi s Češko. Takrat je bilo v izbrano vrsto vpoklicanih 7 rokometašev Celja Pivovarne Laško (Mai Marguč, Ian MesarecMaj JelenTio MalovićLucijan KorošecLuka Kačičnik in Žiga Belej).

Celje bo tako nadaljevalo z gostiteljstvom rokometnih tekmovanj na najvišji ravni. Leta 2004 je gostilo evropsko moško člansko prvenstvo (Ljubljana, Celje, Velenje, Koper), v zadnjih letih pa so v mestu ob Savinji gostovala evropska prvenstva za dekleta do 19 (2017) in 17 (2019) let ter za fante do 20 let (2018), ko so mladi Slovenci postali evropski prvaki.

Spomin na šampionsko leto 2018:


Najboljši strelec finala je takrat z 11 goli postal produkt celjske rokometne šole Gregor Ocvirk. Šest let kasneje 25-letni Ocvirk igra za najboljši srbski rokometni klub Vojvodino iz Novega Sada. Ocvirk pod selektorjem slovenske članske reprezentance Urošem Zormanom zaman čaka na vpoklic. Ni ga tudi med dvajseterico, ki bo od 14. do 17. marca v španskem Granollersu igrala kvalifikacije za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu.

Predlani je v Celju potekalo svetovno prvenstvo za dekleta do 20 let, prav tako pa je knežje mesto skupaj z Ljubljano, Skopjem in Podgorico gostilo še žensko člansko evropsko prvenstvo.

Evropsko rokometno prvenstvo do 20 let – Celje 10.-21. julij

Skupina A: Hrvaška, Črna gora, Avstrija, Severna Makedonija
Skupina B: Nemčija, Portugalska, Srbija, Grčija
Skupina C: Španija, Ferski otoki, Francija, Švica
Skupina D: Madžarska, Norveška, Češka, Romunija
Skupina E: Danska, Slovenija, Italija, Izrael
Skupina F: Švedska, Islandija, Poljska, Ukrajina