V Celju zaključek hitrostnodrsalske sezone z mednarodnim pokalom in državnim prvenstvom


Celje je bilo prejšnji konec tedna prizorišče finalne prireditve pokala Alpe Jadran v hitrostnem drsanju. Sočasno so izvedli tudi državno prvenstvo. Slovenijo je zastopalo 13 hitrostnih drsalcev, od tega šest hitrostnih drsalcev iz Drsalnega kluba Celje.

Na koncu so pridrsali eno zlato in eno srebrno medaljo ter osvojili 4 pokale in 5 naslovov državnih prvakov.

Še en startni utrinek; foto: DKC

Srebrni razvrstitvi sta v skupnem seštevku osvojila Tibor Komerički v skupini A moški in Vid Gal v skupini moških, ter Filip Škof v skupini “Junior C Boys”. Slednji je izboljšal tudi svoj osebni rekord na 500 in 1000 metrov. Dina Špan se tekme ni udeležila, v seriji tekem za pokal Alpe Jadran je v svoji kategoriji osvojila bronasti pokal.

V mestnem parku je nastopilo 190 hitrostnih drsalcev in drsalk iz 10 evropskih držav: Italije, Slovenije, Hrvaške, Srbije, Slovaške, Madžarske, Nemčije, Avstrije, Bosne in Hercegovine in Romunije.

Tekmovanje, ki je potekalo v soboto med 8. in 19. uro ter v nedeljo med 8. in 14, se je zaključilo s podelitvijo: medalj Alpe Adria Trophy Final Celje 2024, pokalov Alpe Adria Trophy 2023/2024 (seštevek rezultatov 4 tekem serije Alpe Adria Trophy iz Zagreba, Beograda, Sarajeva in Celja), ekipnih pokalov serij Alpe Adria Trophy za sezone 2023/2024 in medalj državnega prvenstva Slovenije 2024.

V Celju se je skupno zbralo 160 tekmovalcev; foto: DKC

Najhitrejši slovenski hitrostni drsalec Tibor Komerički je v svoji skupini (A moški) na razdalji 500 in 1500 m dosegel prvo, na razdalji 1000 m pa drugo mesto in skupno osvojil zlato medaljo. V skupnem seštevku serij pokala Alpe Jadran je osvojil srebrni pokal. Slovenska najhitrejša hitrostna drsalka Dina Špan na celjski tekmi ni drsala.

V skupni razvrstitvi serij tekem je v svoji skupini “Junior B Women” osvojila bronasti pokal. Vid Gal je v skupini moških na razdalji 500 m pridrsal kot tretji, v razdaljah na 1000 in 1500 m pa kot drugi in skupno osvojil srebrno medaljo. V skupnem seštevku serije pokala Alpe Jadran je osvojil srebrni pokal.

Filip Škof je v svoji skupini “Junior C Boys” na razdalji na 500 in 1500 m pridrsal kot osmi, na razdalji na 1000 m pa kot deveti. V skupni razvrstitvi je v svoji kategoriji zasedel 9. mesto in z doseženimi časi na razdaljah na 500 in 1000 m izboljšal svoj osebni rekord za več kot eno oz. dve sekundi. V skupnem seštevku serij pokala Alpe Jadran je osvojil srebrni pokal.

Zoja Felicijan je v skupini “Junior C Girls” tekmovala na razdalji na 500 m in pristala na 15. mestu, na 1000 m in 1500 m pa zaradi težav s kolenom ni drsala.

Celjski drsalci Vid Gal, Tibor Komerički, Zoja Felicijan in  Filip Škof ohranjajo tudi naslove državnih prvakov v svoji kategoriji.

Ekipa Drsalnega kluba Celje s priznanji; foto: DKC

Svoja osebna rekorda sta prvič postavila tudi najmlajša hitrostna drsalca, Dion Ivanuša in Aljaž Brumec Rataj, ki sta se poleg tekmovanja v hitrostnem drsanju pomerila tudi v spretnostni dirki.

Aljaž je v skupini “Junior F Boys” na razdaljah na 222, 333 in 500 m pridrsal kot 11. ter v skupni razvrstitvi zasedel 11. mesto v svoji skupini. V spretnostni dirki je zasedel 52. mesto (od 74 tekmovalcev). Postal je državni prvak v kategoriji cicibanov.

Dion je v skupini “Junior G Boys” na razdalji na 111 m in dvakrat na 222 m pridrsal kot četrti in v skupni razvrstitvi zasedel 4. mesto v svoji skupini. V spretnostni dirki je zasedel 63. mesto . Postal je državni podprvak v kategoriji cicibanov.

S celjskim dogodkom se je za hitrostne drsalce uradno zaključila tekmovalna in tudi drsalna sezona.