V Centru konjeniškega športa v Celju vse pripravljeno za svetovni pokal v preskakovanju ovir


Prihajajoči in zadnji konec tedna v novembru bo v Centru konjeniškega športa v Celju potekal ugledni mednarodni konjeniški turnir, svetovni pokal v preskakovanju ovir “Celje 2011 FEI WorldCup”. Gre za že drugo tovrstno tekmovanje, ki bo potekalo v notranji areni – pokriti jahalnici, organizirano po visokih mednarodnih standardih, ki veljajo za organizacijo največjih konjeniških dogodkov na svetu.

Na Martinovo smo bili na novinarski konferenci, kjer sta o poteku organizacije in samem tekmovanju za javnost spregovorila predsednik Organizacijskega odbora Hugo Bosio in direktorica tekmovanja Nika Bosio. Že ta konec tedna bo namreč tam potekal mednarodni turnir v preskakovanju ovir CSI**.

Hugo Bosio je o sami prireditvi dejal: “Letos je drugo leto, ko organiziramo svetovni pokal v preskakovanju zaprek. Odziv lanskega leta je bil takšen, da smo se tudi letos odločili, da ga organiziramo, kljub trenutni gospodarski in politični situaciji, ki ni najbolj primerna za podobne dogodke. Pri tem moram poudariti, da vsi naši napori in vložen trud niso bili zaman, prijavljeni so tekmovalci iz dvajsetih držav, tudi iz tistih, ki jih lani ni bilo. Vseh tekmovalcev bo približno 200, konjev pa kar okoli 300. S tem smo dosegli maksimum naših kapacitet, več tekmovalcev enostavno ne moremo sprejeti, ker smo prostorsko omejeni.”

Hugo in Nika Bosio ter župan Šrot v prekrasnem objektu CKŠ Celje.

Tekmovanje bo trajalo dva konca tedna. Začetek bo v petek, 18. 11. in bo trajalo vse do nedelje, 20. 11., nato bodo konji in tekmovalci počivali do naslednjega konca tedna, ko se bo tekmovanje nadaljevalo. V nedeljo, 27. 11., pa bo tekma za svetovni pokal. Kot je Bosio povedal, bo tudi letos direkten prenos tekme v nedeljo, 27. 11., od 15. do 16. ure, kar pomeni veliko promocijo za konjeniški šport, Celje in Slovenijo, saj bo prenos potekal tudi v drugih državah.

Bosio je poudaril, da je odziv tekmovalcev tako velik tudi zaradi terena, ki je v Centru konjeniškega športa med najboljšimi v Evropi, kar pomeni, da se tekmovanja lahko udeležijo z najdražjimi in najboljšimi konji. Pomanjkljivost CKŠ Celje je edino v nastanitvah tekmovalcev in njihovih spremljevalcev, saj trenutno (še) nimajo zgrajenih kapacitet za slednje. V času tekmovanja bo okoli 750 ljudi nastanjenih v treh okoliških hotelih, to je v centru Celja v hotelih Evropa in Štorman ter v Laškem.

Direktorica tekmovanja Nika Bosio je novinarjem na kratko predstavila njene naloge in dela, nujna za normalen potek tekmovanja. Priznala je, da dokler se ni sama lotila organizacije, si niti približno ni predstavljala, koliko dela in naporov je potrebnih, da je zadoščeno vsem – tekmovalcem, spremljevalcem, konjem, gledalcem, sodnikom, delegacijam, veterinarjem, časomerilcem in vsem ostalim.

V času novinarske konference so bile priprave na dogodek v polnem teku.

Celjski župan Bojan Šrot je uvodoma izkazal zadovoljstvo nad CKŠ ter pohvalil družino Bosio, ki se je odločila in je zbrala dovolj poguma, da se je lotila organizacije tako velikega tekmovanja: “Ta center je ena izmed točk, ki si jo želijo ogledati diplomati in župani iz različnih krajev Slovenije in Evrope, ki pridejo v Celje in so v glavnem vsi fascinirani nad njim. Lahko rečem da je tudi MOC dober partner, da smo v teh letih, odkar center obstaja, uspeli zgraditi dostopno infrastrukturo in smo relativno zgodaj uspeli skleniti dogovor o javno-zasebnem partnerstvu, s katerim smo želeli center dograditi, mu dodati neko dodano vrednost, se uspešno prijavili na razpis Ministrstva za šolstvo za sofinanciranje športne infrastrukture iz evropskih sredstev, vendar še nismo uspeli zadeve realizirati, ker si je ministrstvo brez kakršnihkoli utemeljenih razlogov premislilo, kar že tri leta rešujemo na sodišču.” Seveda je župan prepričan, da se bodo zadeve uredile, saj jim je denar s strani ministrstva s sklepom že bil dodeljen.

Vabljeni torej na dogodek, ki bo potekal takole:

– mednarodne tekme v preskakovanju zaprek 18., 19. in 20. november

– tekme za Svetovni pokal v preskakovanju zaprek s konji – FEI WORLD CUP, 25., 26. in 27. novembra.

V petek, 25. novembra, bo vstop prost. Za soboto, 26. novembra in nedeljo, 27. novembra, predprodaja vstopnic preko Eventima. Cena v predprodaji: 8 €. Na dan tekmovanja: 10 €. Otroci, dijaki in študentje prost vstop!

Tekme bodo potekale ves dan, od najnižjih do najvišjih kategorij, z osrednjo tekmo najtežje kategorije GOLD TOUR vsak dan ob 13.00. Čez dan se obetajo tudi ostale popestritve in show programi, ob večeru (soboti 19. in 26. novembra), pa nas bo zabaval že hišni DJ – Dj Illusion! Spremljevalni in šov program ob nedeljah ob 12. uri.

Za dodatni ugled in uspešnejšo izvedbo skrbi Častni odbor za organizacijo Svetovnega pokala v preskakovanju ovir ”CELJE 2011”:

t/f: Egon Horvat

*Promocijska novica