V MCC “kepali” že pred snegom


Foto: Tadej Perčič

Pred tednom dni je Celjski mladinski center v okviru festivala Mediafest, ki se bo v soboto iztekel s koncertom skupin New Wave Syria in Karmakoma, gostil razpravo in rastavo (ki je še vedno na ogled) o košarki z naslovom Gremo kepat. Tako se namreč v žargonu reče metanju na koš, kadar ne gre za kakšne “resne obračune”.

Avtorja sta se v senci košarkarskega evropskega prvenstva odločila sprehoditi med celjskimi in okoliškimi “košarkališči”, ki jih knežje mesto, kakor tudi celotna dežela, premore v ogromnem številu. Njihov pomen družabnih srečevališč je pred leti širši javnosti predstavil Esad Babačić v akciji Verjemi v svoj koš, v Celju pa je bila podobna akcija v okviru Ulične olimpijade.

V pogovoru so gostje iz različnih sfer predstavili svoje poglede oz. prizadevanja na košarkarskem področju:

Aleš Antauer, predsednik združenja košarkarskih prvoligašev in vodja navijaških središč na EP, je predstavil poglavitne pridobitve za Celje, kjer je poudaril zlasti izredno živahno mestno središče.

Dejan Cvetrežnik, član uprave KK Luxuris Celje, je opozoril, da je košarka eden redkih športov, ki se dejansko še igra na ulicah in da postajo zelo zanimiva tudi kot medgeneracijski šport, saj jo na mednarodni ravni igrajo tudi veterani nad 75 let.

Mile Čepin, legendarni trener, je izpostavil, da morajo trenerji mlade košarkarje spoštovati in jih ne žaliti, prav tako pa morajo veliko sodelovati s starši. Zaželeno je, če mladi člani ekip vedo za rojstne dneve soigralcev, saj se na ta način zbližajo.

Aleksander Kolka, predsednik KK Luxuris Celje, je izpostavil, da so med 77 športi v Celju zaenkrat še dokaj nizko v smislu prepoznavnosti in se včasih v svojem mestu počutijo kot tujci. Zaželel si je, da bi bilo na tribunah več kibicev, ki so tako ali drugače povezani z bogato zgodovino celjske košarke.

Matej Polutnik, direktor ŽKK Athlete Celje, je med drugim povedal, da kljub precej razširjeni mreži prav veliko “materiala” za člansko ekipo v domačem okolju ni. Klub ima najvišje ambicije in se pripravlja na povratek na evropsko sceno.

Klemen Sagadin, vodja MCC hostla, je dejal, da so v mestu pričakovali večje število tujih gostov, čeprav vseeno ne morejo biti nezadovoljni. V sami “hiši” so bili zadovoljni z odzivom na javne oglede tekem.

Dean Šuster, novinar NT&RC, se je med ostalim dotaknil tematike animiranja mladine za šport oz. košarke, saj so tovrstni dogodki idealna priložnost za kaj takega.

Bori Zupančič, ustvarjalec košarkarske kolekcije (kuliji, notesi, šalčke, šolske potrebščine) pri papirnici Leonardo, je predstavil svoj podjetniški poskus, ki ga namerava širiti na svetovnem prvenstvu v Španiji, kakor tudi na nogometnem prvenstvu v Braziliji prihodnje leto.

Poročanje MCC

Preberite tudi:

Sprehod med celjskimi koši (video)