V štajerskem derbiju Celjani žalujejo za dvema točkama, Maribor lahko zadovoljen z eno (video)


Na derbiju 25. kroga Prve lige Telemach so nogometaši Celja in Maribora pred 3.574 gledalci prikazali dinamično nogometno predstavo, kronano s po enim zadetkom na vsaki strani. Z remijemo so, glede na prikazano, lahko bolj zadovoljni Mariborčani.

Nogometni derbi med NK Celjem in NK Mariborom se je to pomlad zgodil v drugačnih okoliščinah kot smo ga vajeni zadnja leta in desetletja. Ponavadi je Maribor krojil vrh lestvice, Celje pa ga morda lovilo ali še to ne. Letos pa je situacija ravno obratna: Celjani so pred tekmo s 55 točkami prepričljivo vodili v prvenstvu, Maribor pa je z 39 daleč zadaj na tretjem mestu. Vmes je Olimpija s 7 točkami zaostanka pred tem krogom. Z remijem na Stadionu Z’dežele so Mariborčani tokrat uslugo naredili največjim tekmecem iz Ljubljane.

Na stadionu Z’dežele se je zbralo več kot 3.500 gledalcev. (Foto: David Valant)

Tekma je bila odprta in dinamična od prvega sodnikovega žvižga. Konkretnejši so bili Celjani, a le do zaključka akcij, kjer jim je vedno znova zmanjkala pika na i. Mariborčani so ogrozili iz redkih situacij, a v njih bili bolj konkretni in nevarni. Vseeno je polčas brez zadetkov pustil vtis, da za zapravljenim lahko žalujejo predvsem domačini.

A zamujeno so Celjani po prihodu iz slačilnice kaj hitro nadoknadili: Mariborčani so nespretno izgubili žogo na robu lastnega kazenskega prostora zelo dober Karničnik pa jo je z leve poslal vtekajočem Matku, ki se je oddolžil za nekaj predhodnih zapravljenih priložnosti in ob prvi vratnici zadel za vodstvo domačih z 1:0.

A kot da bi minimalna prednost Celjane uspavala, so pobudo prvič v tekmi prevzeli Mariborčani. Zvrstilo se je nekaj nevarnih napadov, a brez konkretnejših zaključkov, z izjemo nevarnega poskusa iz obrata sicer razigranega Josipa Iličiča. Ko se je že zdelo, da mariborski pritisk pojenja in bo domačinom tekmo z minimalno prednostjo uspelo pripeljati do konca, pa je po nepotrebnem prekršku na levem robu kazenskega prostora padel izenačujoči zadetek. Iličič je žogo poslal na glavo Svena Šoštariča Kariča, ki je natančno zadel za 1:1. Tekla je 85. minuta.

Prejeti gol je Celjane predramil in do konca tekme so nanizali še nekaj nevarnih priložnosti, zadeli tudi dve prečki. A bilo je prepozno. Maribor se je ubranil, tekma se je na razočaranje množice celjskih navijačev končala z delitvijo točk.

Pod črto so Celjani bili boljši nasprotnik, a s premalo konkretnosti v zaključku akcij. Proti golu Maribora so sicer sprožili 11 strelov, 7 v okvir vrat, Maribor je zmogel 7, v okvir 3. Domačini so imeli tudi 2 odstotka časa več posesti žoge.

Gostujoči trener Ante Šimundža je bil po tekmi s točko pričakovano bolj zadovoljen kot domači, Damir Krznar. V izjavi, ki si jo lahko ogledate v spodnjem videu, je dejal, da njegovi ekipi v ključnih trenutkih zmanjkuje nekaj hrabrosti:

Iskra upanja za Olimpijo, ki lahko prerase v plamen

Neodločen izid za Celjane pomeni, da ima Olimpija jutri proti Muri priložnost, da se jim približa zgolj na 5 točk zaostanka. Ljubljančanom v Murski soboti pri ranjenih Muraših nedvomno ne bo lahko, a motiv je po neodločenem izidu v Celju toliko večji, iskrica upanja pa dobiva kisik za rast v manjši ogenjček, ki lahko preraste v velik plamen.

Ob morebitni ljubljanski zmagi bodo naraščajočo vročino v Celju zagotovo občutili in v zadnjih 12 krogih prvenstva bodo morali dokazati, da so jo sposobni tudi prenesti. A od šampionov, če to želijo postati, se odpornost na ogenj pod petami tudi pričakuje. V naslednjem krogu bodo to lahko dokazali na gostovanju v Kopru.

NK Celje : NK Maribor 1:1 (0:0)
Matko 49′, Šoštarič Karič 84′.

Standings provided by Sofascore