V taboru Celjank se veselijo nove mednarodne sezone, obeta se močnejša konkurenca


V Slavonskem Brodu je potekala redna letna skupščina mednarodne ženske regionalne košarkarske lige WABA, na kateri so opravili tudi žreb za sezono 2024/25. V prihodnji sezoni, ki bo 24. od ustanovitve, bo v štirih tekmovanjih pod okriljem WABA sodelovalo 42 ekip iz 8 držav.

Najboljše pionirske ekipe iz regije bodo 19. sezono igrale v ligi do 15 let, kadetinje do 17. leta starosti pa bodo odigrale 13. sezono. Prvič doslej se obeta 2. WABA liga za članice.

Utrinek s skupščine; vir foto: ŽKKCC

V 1. WABA ligi bo letos sodelovalo 9 ekip, med njimi pet aktualnih državnih prvakov svojih drža. Poleg Cinkarne Celje bodo sodelovali hrvaški prvak Ragusa iz Dubrovnika, hrvaški podprvak Trešnjevka 2009, bosanski prvak Orlovi iz Banja Luke, Budućnost Bemax – serijski prvak Črne bore, bolgarski prvak Beroe iz Stare Zagore in podprvak Montana 2003, srbski finalist pokalnega tekmovanja Partizan, s povabilom pa bo igral ambiciozni hrvaški ligaš Zagreb.

Cinkarna Celje je trikratni zaporedni prvak lige in edini klub v regiji, ki je odigral vseh dosedanjih 23 sezon. Celjanke so skupaj s hrvaškim Šibenikom s petimi osvojenimi naslovi najuspešnejši klub v ženski različici ABA lige. Cinkarnarke bodo sezono odprle 2. oktobra, ko bodo gostile bolgarskega podprvaka Montano 2003.

Cinkarna Celje bo imela svoji ekipi tudi v pionirski in kadetski ekipi, kjer je za tekmovanje prijavljenih blizu 30 klubov iz 8 držav.

Borut Kop, predsednik ŽKK Cinkarna Celje: »Ponosni smo, da bomo še 24. sezono zapored prisotni na mednarodni sceni. Ob tem želim poudariti, da bomo ob Budućnosti iz Podgorice edini klub, ki bomo imeli svoje ekipe v pionirski, kadetski in članski kategoriji. Glede na prijave ekip nas letos zagotovo čaka še bolj naporna in zahtevna sezona kot so bile zadnje. Potrudili se bomo, da bomo celjsko in slovensko košarko tudi v prihodnji sezoni dostojno zastopali v konkurenci najboljših ekip iz širše regije.«

Damir Grgić, trener ŽKK Cinkarna Celje: »Zelo se že veselimo nove sezone v WABA ligi, ki je za naš klub in razvoj naših mladih talentiranih igralk ključnega pomena. Glede na povratek nekaterih kakovostnih ekip bo liga v novi sezoni zagotovo še močnejša kot zadnja leta.  Posebnih rezultatskih ciljev si v tem tekmovanju nikoli nismo postavljali, seveda pa se bomo skušali prebiti na zaključni turnir najboljše četverice. Zavedamo se, da bodo vsi tekmeci proti nam, glede na to, da smo trikratni zaporedni prvaki tega tekmovanja, še posebej motivirani.«