Veszprem prekinil zmagoviti niz Celjanov. V izločilne boje lige prvakov vse ekipe


Madžarki velikan in eden izmed favoritov za evrospko lovoriko Telekom Veszprem je prekinil zmagoviti niz celjskih rokometašev, ki so pred tem nanizali dve evroligaški zmagi proti Nantesu in Zagrebu. Veszprem je proti še dodatno oslabljenim Celjanom, ki so ponovno  prikazali borbeno igro, zmagal težje od pričakovanj.

Celjski rokometaši namreč, poleg poškodovanih Ivića, Grebenca ter Kljuna, niso mogli računati tudi na Josipa Šarca, ki je bil z desetimi zadetki najboljši strelec tekme proti Zagrebu, na kateri je tudi staknil poškodbo kolena. Preiskave so sicer pokazale, da ne gre za nič hujšega.

Že pred tekmo pa je iz Dunaja prišla novica, da se v osmino finala uvrstijo vse ekipe.


RK Celje Pivovarna Laško že v osmini finala

Rokometaše Celja Pivovarne Laško je dan pred današnjo tekmo razveselila novica z Dunaja. Namreč Evropska rokometna zveza je sprejela odločitev, da se, zaradi Covid-19 razmer ter dejstva, da skoraj gotovo v rednem delu ne bodo odigrane vse tekme, poleg tega pa so določene tekme odigrane z zelo spremenjenimi postavami, ki vplivajo na rezultate, vse ekipe uvrstijo v osmino finala. Tekmovalni sistem se ne spreminja veliko, edina sprememba je ta, da se prvouvrščeni ekipi iz skupin ne uvrstita neposredno v četrtfinale, temveč se v osmini finala pomerita s sedmo in osmo uvrščeno ekipo nasprotne skupine. Prve tekme osmine finala bodo na sporedu 31. 3., oziroma 1. 4. 2021.


Celjani so odlično odigrali prvi del, v katerem so delali le za odtenek preveč napak v napadu, kar je tudi odločilo prvi polčas.

Na levem zunanjem je začel Dragašević, na črti pa Načinović, česar gostje niso pričakovali. Prvi je začel odlično, zadeval, podajal, nato pa so se mu pridružili tudi soigralci, ki so madžarskim zvezdnikom odlično parirali. Ti so sicer večkrat prišli do prednosti nekaj zadetkov, največ so vodili za štiri (11:15), a vsakič se je Celje vrnilo. Celjani so Madžare zelo dobro zaustavljali v obrambi, na visokem nivoju je bil tudi Vujović v vratih, Ocvirk pa se je držal napovedi in rotiral praktično vse igralce. V prvem delu nista vstopila le Gaberšek in Čepić. V samem zaključku prvega dela so imeli domači možnost za izenačenje, a so izkušeni gostje le nekaj sekund pred koncem Dragaševiću ponudili možnost podaje na krožnega, ki pa so jo prestregli ter na prazna vrata zadeli za plus dva ob polčasu zanimivega obračuna.

Drugi del so se gostje želeli s pritiskom hitro odlepiti od Celja ter prevzeti popoln nadzor nad tekmo. A borbeni in hrabri celjski vitezi se niso dali in še naprej pritiskali ter dihali za ovratnik eni najbogatejših ekip v Evropi. Madžari so uspeli prednost nekoliko povišati šele ob izključitvah celjske ekipe, ko so povedli za pet, najvišja prednost pa je znašala šest zadetkov. Kljub temu je Ocvirk hrabro v igro pošiljal vse svoje fante, razigral se je Grošelj, svoje so dodajali ostali in slabih petnajst minut pred koncem je bilo znova le še plus dva za goste. A se je Celjanom kot po pravilu vedno, ko so se približali, zgodila izključitev, obenem pa so pivovarji tudi sami naredili nekaj napak v napadu, ki so jih drago stale. Med drugim so zgrešili kar tri strele s sedmih metrov, enkrat pa tudi zapravili napad, ko so bila vrata gostov prazna. A ne glede na vse so se izjemno upirali gostom, ki so vse do zaključnih minut igrali na vso moč, da so zmago ohranili v svojih rokah. Za Celjane je danes največ zadetkov dosegel Grošelj, ki je zadel šestkrat, Vujović je zbral 12 obramb, na drugi strani pa je bil prvi strelec gostov Celjan, Gašper Marguč s petimi zadetki.

Pred rokometaši Celja Pivovarne Laško je sedaj v nedeljo tekma NLB lige v Škofji Loki, pred današnjim srečanjem pa so izvedeli, da jim tekma v Kielu naslednji teden odpade, saj je nemška ekipa v karanteni. Naslednji obračun lige prvakov bo tako domača tekma z Barco.

RK Celje Pivovarna Laško : Telekom Veszprem 25:29 (14:16)

Dvorana Zlatorog, brez gledalcev, sodnika: Konjičanin A., Konjičanin D. (BiH)

RK Celje Pivovarna LaškoVujovič 12 obramb, Gaberšek; Cvetko, Mazej, Dragašević 3, Razgor, Marguč 3/1, Grošelj 6, Poteko, Čepić 2, Kodrin 1, Horžen 4, Mlakar 3, Leban 1, Novak 1/1, Načinović 1; trener Tomaž Ocvirk

Izključitve: 12 min; 7-metrovke: 2/5

Telekom Veszprem: Cupara 9/1 obramb, Corrales; Manaskov 2, Yahia 2, Moraes 2, Tonnessen, Markussen 2, Ligetvari, Marguč 5/1, Štrlek 1, Blagotinšek 2, Shishkarev, Nenadić 3, Mahe 2, Maqueda 4, Lékai 4; trener David Davis

Izključitve: 6 min; 7-metrovke: 1/1

skupina B T Z N P dani/prejeti zadetki razlika v zadetkih točke
1. Barça 11 11 0 0 401 : 320 81 22
2. Telekom Veszprém HC 11 7 1 3 369 : 329 40 15
3. HC Motor 10 6 0 4 288 : 306 -18 12
4. Aalborg Håndbold 10 5 0 5 304 : 317 -13 10
5. THW Kiel 9 4 1 4 273 : 259 14 9
6. HBC Nantes 9 3 0 6 266 : 267 -1 6
7. RK Celje Pivovarna Laško 11 3 0 8 304 : 348 -44 6
8. HC PPD Zagreb 9 0 0 9 230 : 289 -59 0

RKCPL, foto: Gregor Katič