Vrnitev Polzelana Dejana Glavnika s kolesarjenja okoli sveta (foto)


Šestintridesetletni Polzelan Dejan Glavnik je v času svoje mladosti prejel različna priznanja in pokale za sodelovanje v profesionalnih vodah različnih športnih disciplin.  Trikrat je osvojil naziv državnega prvaka v duatlonu, enkrat v triatlonu. Bil je član slovenske reprezentance na dveh svetovnih in štirih evropskih prvenstvih ter v svetovnem pokalu. Ko so se vzponi samo vrstili, mu je prometna nesreča med zimskimi pripravami v ZDA prekrižala načrte.  Svojo profesionalno kariero je moral končati, vendar je šport kljub vsemu ostal del njegovega življenja.

Leta 2003 je sklenil, da se bo s kolesom podal na pot okoli sveta, kot edini Slovenec in eden redkih zemljanov.  Iz rodnega Celja se je odpravil 22. 04. 2006 – na dan, ki je posvečen materi zemlji. Najprej se je odpravil proti severu Evrope, nato skozi Severno in Južno Ameriko, Novo Zelandijo, Avstralijo,  Azijo, Afriko in čez južne države Evrope nazaj v rodno Celje.

Po neštetih zamenjanih zračnicah in verigah je vendarle napočil dan, ki si ga je Dejan postavil za vrnitev domov.  23. 07. 2011 po petih letih, treh mesecih in enem dnevu vožnje s kolesom  okoli sveta  so ga prijatelji pričakali na Trojanah in z njim kolesarili v Polzelo, kjer so mu pripravili sprejem, nato pa so iz Polzele krenili proti Celju, kjer ga je čakala zbrana množica.  Ko je Dejan v spremstvu prijateljev kolesaril proti cilju (kjer je bil pred petimi leti tudi start odprave), ga je zbrana množica pozdravila z aplavzom in vzkliki odobravanja.

[simpleviewer width=100% height=700 id=63]

t/f: Dejan Hribernik