Za toliko denarja lahko kupite celo celjsko nogometno moštvo


Nogometaši NK Celje s 47 točkami prezimujejo na 1. mestu prve slovenske nogometne lige, z 10 točkami prednosti pred ljubljansko Olimpijo. A če bi moštvi prodali po osveženih cenah nogometašev, kot jih ocenjuje Transfermarkt, bi za ljubljanske nogometaše dobili 3,5 milijona evrov več denarja.

Kljub temu je vrednost celjske ekipe glede na lani narasla za 15 odstotkov in znaša 8,5 milijona evrov.

Priznani nemški portal Transfermarkt je objavil sveže ocene vrednosti nogometašev evropskih klubov, tudi slovenskih. Po njihovi oceni so v Sloveniji trije nogometaši vredni več kot milijon evrov, a nobeden od njih ne prihaja iz vodilne ekipe prvenstva, NK Celje. Vsi trije so člani kolektiva drugo uvrščene ekipe, vsi trije so Slovenci.

Največ je vreden 25-letni kapetan Olimpije in član prve enajsterice državne reprezentance, Timi Max Elšnik, in sicer 1,5 milijona evrov. To je 200 tisoč več kot ob prejšnji “cenitvi”. Soigralec iz branilske vrste, 19-letni Marcel Ratnik, je vreden 1,3 milijona evrov, poškodovani reprezentančni vratar Matevž Vidovšek pa 1,2 milijona evrov.

In kako kaže Celjanom? Najvišjo ocenjeno vrednost imata 23-letni branilec David Zec in 29-letni reprezentant Žan Karničnik – oba sta “vredna” 800 tisočakov. Sledijo Mark Zabukovnik s 700 tisoč evri, Aljoša Matko s 600 tisoč evri in Rus Egor Prucev z isto vrednostjo. Pol milijona evrov je vreden Romun Marco Dulca, sto tisočakov manj pa Mario Kvesić, Damjan Vuklišević in Tamar Svetlin.

Po vrednosti so v zadnjem letu najbolj napredovali David Zec, Žan Karničnik in Mark Zabukovnik: njihova ocenjena tržna vrednost je poskočila za 300 tisoč evrov.

Najmanj vredni nogometaši v celjskem moštvu so: vratarja Matjaž Rozman in Metod Jurhar ter kapetan Denis Popović in mladi 19-letniki Nejc Klašnja, Miha Sitar, Tom Kerezovič in Domen Justinek. Ob njihovem imenu je zapisana tržna vrednost 50 tisoč evrov.

V seštevku vseh nogometašev slovenskih klubov je največ vredna ekipa Olimpije (12,8 milijona), pred Mariborom (9,05 milijona) in Celjem (8,6 milijona). Najmanj je vredna ekipa NK Rogaška s 3,8 milijona evri.

Končne vrednosti odškodnin pri nogometaših, ki se znajdejo v izložbi nogometne tržnice, pa seveda vedno narekuje trg.