Zagrebška rokometna točka ni bila tako daleč, ali pač – Cirman piše o novi farsi; dekleta končno do zmage


Rokometaši Celja Pivovarne Laško so se v 7. kolu lige prvakov v gosteh pomerili z Zagrebčani, s katerimi so v okviru elitnega tekmovanje igrali že 19. tekmo. 

Ekipi izza Savinje je na Hrvaškem manjkala četvorica igralcev (Grošelj, Marguč, Makuc in Šarac), Zagreb pa je tekmo začel veliko bolje in po 11 minutah vodil s 6:2. Po gostujoči minuti odmora so se Celjani uspeli približati na dva gola zaostanka, kolikor je bila razlika tudi ob polčasu.

Še slabši kot začetek prvega je bila za Celjane uvod v drugi polčas. Zagreb je povedel za 5 golov (18:13), potem pa so gostje zaigrali bolje. Večkrat so prišli le na en gol zaostanka, a jim kaj več, tudi po “spletu okoliščin” v zagrebški Areni ni uspelo iztržiti.

PPD Zagreb : Celje Pivovarna Laško 24:22 (11:9)

RK PPD Zagreb: Ristanović, Kastelic 9/1 obramb; Vistorop, Mrakovčić 1, Božić Pavletić 2, Kontrec 2, Burić, Sršen 3, Horvat 6/1, Potočnik 1, Ravnić, Qerimi 3, Mandić 4/2, Hrstić, Bičanić 2, Vekić; trener: Lino Červar

Izključitve: 10 min, 7-metrovke: 3/4

RK Celje Pivovarna Laško: Pantjar 4 obramb, Ferlin 7 obramb; Vujović 5/1, Jurečič 1, Malus, Kljun, Košec, Razgor 2, Ovniček 3, Nenadić 4, Accambray 2, Kodrin 2, Horžen 2, Anić 1, Bećiri; trener Tomaž Ocvirk

Izključitve: 4 min, 7-metrovke: 1/3

Tomaž Ocvirk, trener RKCPL: »Škoda je slabega začetka. Izgledalo je, kot da nismo verjeli, da lahko zmagamo. Kljub slabi igri in realizaciji napadov, smo se uspeli do zaključka prvega dela približati na dva zadetka razlike. Obrambo smo tekom igre popravili, v napad pa igrali preveč statično. Prepozno smo začeli verjeti v končni uspeh, pri tem pa nas je tudi v drugem delu pokopala slaba realizacija.«

Znani celjski novinar, Primož Cirman, je na svojem Facebook profilu kritično strnil dogajanje in ozadja, ki so po njegovem privedla do točno takega konca, kot se je zgodil nocoj:

Rokomet – farsa, kuhinja, korupcija ali vse troje? Ob dve minuti dolgih napadih rokometašev Zagreba proti koncu današnje tekme s Celjem naštejmo le nekatera dejstva:

1. Spomladi 2017 sta Zagrebu domačo tekmo proti Celju v zadnjem odločilnem krogu skupinskega dela lige prvakov sodila Belorusa. Tekma je bila farsa. RK Celje je zaradi “oboroženega ropa” v režiji obeh sodnikov pisalo protestno pismo na IHF.
2. Danes, leto in pol pozneje, je Celje spet gostovalo v Zagrebu. Tekmo je spet sodil sodniški par iz vzhodne Evrope, natančneje iz Rusije.
3. Gre za naključje? Glavni sponzor Zagreba je energetsko podjetje PPD, ki ima dolgoročno pogodbo z ruskim Gazpromom za dobavo plina. Na tleh dvorane v Zagrebu ste lahko opazili velike napise “Nord Stream 2”. Gre za največji projekt tega ruskega energetskega velikana v Evropi.
4. Alfa in omega Zagreba in hrvaškega rokometa je Zoran Gobac. Ne gre le za velikega mojstra rokometnega zakulisja in financerja vladajoče HDZ, ampak poslovneža z velikim vplivom v PPD. Gobac pogosto nastopa kot posrednik za različne ruske investicije na Hrvaškem in v BiH.
5. Gazprom je glavni sponzor balkanske lige SEHA, v kateri je bil eden največjih tekmecev Celja prav Zagreb. Polfinalno tekmo med kluboma je sodil par iz – Makedonije. Eden od obeh sodnikov je sorodnik komisarja lige in šefa sodnikov, ki je tesen prijatelj – uganili ste – Zorana Gobca.

Nauk: rokomet se še vedno ne igra le na igrišču, ampak (predvsem) v zakulisju. In RK Celje ima na izbiro le dve možnosti: ali bo pristal na vlogo večne žrtve ali pa začelo uporabljati kakšne “lobistične” prijeme iz Turnškove ere, ki so v rokometu očitno neizbežni.

V sredo, 14. novembra, je na sporedu prvenstveno gostovanje v Novem mestu, v nedeljo, 18. novembra, pa povratna tekma z Zagrebčani.

§

Po nekaj neuspehih so bile končno uspešne tudi celjske rokometašice.

LJUBLJANA : Z’DEŽELE 26:33 (14:16)
Hrnčić 9, Regner 7, Čerenjak in Koedele 5, …

Lestvica

ŠT Z N P
1 RK ZELENE DOLINE ŽALEC 8 7 0 1 14
2 RK KRIM MERCATOR 6 6 0 0 12
3 ŽRK KRKA 8 4 2 2 10
4 RK ZAGORJE 8 4 0 4 8
5 ŽRK MLINOTEST 8 3 2 3 8
6 ŽRK Z’DEŽELE 7 3 1 3 7
7 Ž.U.R.D. KOPER 8 3 0 5 6
8 RK LJUBLJANA 8 2 1 5 5
9 ŽRK PTUJ 7 2 0 5 4
10 ŽRK VELENJE 8 1 0 7 2

V soboto, 17. novembra, bo v Golovcu ob 19:00 tekma z Ajdovkami.

*foto: Slavko Kolar