Živko bronasta na olimpijskem festivalu mladih, Ratej do zmage v Avstriji


V soboto sta bili na delu dve atletinji celjskega Kladivarja. Prva je osvojila bronasto medaljo na olimpijskem festivalu mladih, druga pa se je veselila zmage pri naših severnih sosedih.

Tekačica Kladivarja Tia Tanja Živko je zadnji dan olimpijskega festivala evropske mladine v Mariboru z državnim rekordom za mlajše mladinke (4:19,80) osvojila bronasto medaljo v teku na 1.500 metrov. Večji del razdalje je tekla na četrtem oziroma petem mestu. V zadnjem krogu so bile v vodilni skupini le še štiri tekačice, mlada članica celjskega atletskega društva pa je v zaključku teka prehitela Poljakinjo in se tako veselila tretjega mesta.

16-letna Tia Tanja je po osvojitvi brona dejala: ”Plan je bil, da se borim za tretje mesto. Držala sem se na četrtem mestu, v zadnjem krogu, ko sem bila zraven, pa sem začutila, da mi lahko uspe. Običajno v zadnjem krogu popustim, tokrat ni bilo tako. Je bilo težko, a se je splačalo potrpeti. Cilj sezone je tako dosežen, zelo sem vesela.” 

Martina Ratej; foto: Peter Kastelic/AZS

Martina Ratej je na atletskem mitingu v avstrijskem Andorfu slavila v metu kopja. Z metom dolgim 60,52 metra je dosegla svoj najboljši izid v aktualni sezoni, o svojem nastopu pa je dejala: ”Dobro sem tekmovala. To je moja najboljša tekma leta, največ pa sem pokazala v peti seriji. Manjka mi še boljši izmet, a sem zadovoljna z doseženo daljavo. Prihajam v dobro formo. Če bi to daljavo dosegla lani na EP, bi bila blizu medalje. Pred to tekmo sem bila na 33. mestu na svetovni lestvici, upam, da sem dodala še nekaj točk, da bom lahko nastopila na svetovnem prvenstvu v Budimpešti.”