Zlata medalja Tine Trstenjak v Riu de Janieru – odzivi na zmago celjske judoistke


Celjska judoistka Tina Trstenjak je v torek v kategoriji do 63 kilogramov z iponom premagala Francozinjo Clarisso Agbegneonu in s tem osvojila zlato olimpijsko medaljo v Riu de Janieru. Gre za prvo olimpijsko medaljo za Slovenijo na letošnjih olimpijskih igrah. 

Trajdos_(NED)_vs_Trstenjak_(SLO)_at_the_gold_final_of_the_2015_European_Games_2Trstenjakova si je medaljo priborila z veliko truda pod mentorstvom Marjana Fabjana, ki sicer tudi vodi judo klub Z’ dežele Sankaku Celje. “Pri meni ni talentov, pomemben je odnos, zaupanje. Do rezultata bodo prišli tisti, ki bodo šli prek svojih meja. Ki bodo naredili več, kot so zmožni, več kot najboljši,” je povedal v intervjuju za Siol povedal mednarodni strokovnjak za judo, ki sicer velja za brezkompromisnega trenerja.

Morda je ravno to ključ do uspeha Trstenjakove, ki je bila rojena 24. avgusta 1990 v Celju. Prvi mednarodni uspeh je dosegla leta 2013, ko je na evropskem prvenstvu osvojila bronasto medaljo v svoji kategoriji do 63 kg. Leto kasneje je osvojila naslov evropske podprvakinje ter bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu. Leta 2015 je osvojila srebrno medaljo na evropskih igrah in kot prva slovenska judoistka naslov svetovne prvakinje, leta 2016 je postala evropska prvakinja.

587764624“To so sanje vsakega športnika in vesela sem, da mi je uspelo. O medalji nisem razmišljala, čeprav je bil cilj zlato, a šla sem iz borbe v borbo. Zelo težak je bil začetek, s čimer imam na tekmah vedno težave, pa tudi z Brazilko, ki je imela na svoji strani vso publiko, je bilo težko in tam sem morala ostati psihično trdna. S Francozinjo pa se dobro poznava in odločale so malenkosti,” je po izjemni tekmi za Planet TV povedala Tina Trstenjak.

Mlada judoistka je z zmago v Riu še dodatno okronala uspeh tradicije izjemnih celjskih judoistk. Vse se je začelo leta 2008 v Pekingu, ko je bronasto medaljo prejela Lucija Polavder. Nato se je z olimpijskih iger v Atenah leta 2004 in v Londonu leta 2012 z olimpijskimi medaljami v domovino vrnila tudi Urška Žolnir, sicer tudi vzornica Trstenjakove. “Tina je sanjala o tem, zdaj je svoje sanje dosanjala. Naj uživa v teh trenutkih,” je za Večer komentiral Boris Trstenjak, oče naše zlate judoistke.

V zadnjem boju je 25-letna Celjanka še enkrat dokazala, zakaj je številka ena v svoji kategoriji. Ko dobi pod sebe nasprotnico, se v dvajsetih sekundah nobena ne more rešiti iz uničujočega objema, kar je izkusila tudi Clarissa Agbegnenou, svetovna prvakinja iz leta 2014″, je zmagoslavni primež Trstenjakove komentiral portal RTV SLO.

Preverili smo tudi nekaj odzivov na izjemen uspeh Tine Trstenjak na družabnih omrežjih:

tvit3 5 7 2 3 4 8

 

Glede na videno se lahko strinjamo, da si za svoj trud tudi Marjan Fabjan, kar v Riu de Janieru dokazujejo tudi njegovi varovanci. Medtem ko so se judoisti Rok Drakšič, Adrian Gomboc in Mihael Žgank že poslovili od olimpijskega tatamija, lahko po odlični borbi Tine Trstenjak jutri držimo pesti še za Anamari Klementino Velenšek, ki se bo ob 15. uri pomerila v kategoriji do 78 kilogramov.

intrade-polsi-klik2