Znani udeleženci rokometne lige prvakov


Evropska rokometna zveza je odločila katerih 16 ekip bo nastopalo v skupinah A in B lige prvakov ter katerih 12 v skupinah C in D.

RK Celje Pivovarna Laško, ki si je z naslovom državnih prvakov avtomatsko zagotovil mesto med 28 klubi, si je na podlagi kriterijev (pretekli nastopi, prizorišče, število gledalcev, TV, marketing in medijska izhodišča) ponovno prislužil nastop med najboljšimi 16 ekipami.

Celjani bodo tako v sezoni 2018/19 še 24. (od skupnih 26 možnih) nastopili med najboljšimi klubi ter tako še naprej skupaj z Veszpremom ostajajo klub z drugim največjim številom nastopov v tem tekmovanju.

Skupini A&B
Paris Saint-Germain HB (FRA)
HC Vardar (MKD)
PGE Vive Kielce (POL)
MOL-Pick Szeged (HUN)
SG Flensburg-Handewitt (GER)
Baa Lassa (ESP)
Skjern Handbold (DEN)
HC Meshkov Brest (BLR)
HC PPD Zagreb (CRO)
HC Motor Zaporozhye (UKR)
IFK Kristianstad (SWE)
RK Celje Pivovarna Laško (SLO)
Rhein-Neckar Löwen (GER)
Telekom Veszprém HC (HUN)
HBC Nantes (FRA)
Montpellier Handball (FRA)

Skupini C&D
Abanca Ademar Leon (ESP)
Sporting Lisbon (POR)
Elverum (NOR)
Besiktas Mogaz (TUR)
Wacker Thun (SUI)
Chekhovskie Medvedi (RUS)
Dinamo Bucuresti (ROU)
Tatran Presov (SVK)
Riihimäen Cocks (FIN)
Orlen Wisla Plock (POL)
Bjerringbro-Silkeborg (DEN)
HC Metalurg (MKD)

Sistem tekmovanja tudi v novi sezoni ostaja enak, torej v skupinah A in B po 8 ekip, kjer vsaka igra z vsako, v skupinah C in D pa po šest ekip z enakim načinom igranja. Iz skupin A in B se zmagovalca skupin uvrstita neposredno v četrtfinale tekmovanja, ekipe od 2. do 6. mesta pa se uvrstijo v osmino finala. Iz skupin C in D se zmagovalec skupine v dodatnem dvoboju pomeri z drugouvrščeno ekipo druge skupine, zmagovalca obeh dvobojev pa se nato pridružita ekipam iz skupin A in B, ki so že uvrščene v osmino finala. Tam se ti dve ekipi pomerita z drugouvrščenima ekipama skupin A in B.

Letos je denimo francoski Montpellier v prvem delu nastopal v skupinah C in D, nato pa izločil Barcelono ter nato Flensburg, na finalnem turnirju pa Vardar in Nantes in osvojil naslov evropskih prvakov.

Prvi krog tekmovanja, ki ga bo začelo šest preteklih zmagovalcev Lige prvakov (Vardar, Barcelona, Flensburg, Celje, Montpellier in Kielce), je na sporedu med 12. in 16. septembrom. Žreb udeležencev obeh skupin bo 29. junija na Dunaju.

RKCPL bo glede na nacionalno lestvico predvidoma v petem jakostnem bobnu, ti bodo sicer objavljeni pred samim žrebom s strani EHF, že sedaj pa je jasno, da bomo v Celju znova pozdravili vsaj po eno francosko, nemško in madžarsko ekipo.