100.000 odej

18. 07. 2014 06:32

Mrzel uvod v poletje je koristil tudi 135-članskemu kolektivu Tovarne volnenih odej Škofja vas. Glede na prodajo seveda! No, pa vendar odeje ne bi šle tako v promet, če TVO ne bi imela tradicije in kvalitetnih izdelkov.

V razgovoru z vodjo komerciale Ljubomirom PAVLOVIČEM in računovodkinjo Olgo GABROVŠEK, smo izvedeli, da so si letošnji plan celotnega dohodka postavili blizu dveh starih milijard. Poprečni osebni dohodek je trenutno 2.120 dinarjev (vračunali so tudi regres za toplo malico).

Poleg zastarele opreme (dolgoletni problem tovarne) imajo težave tudi zaradi pomanjkanja delavcev. V bližnji okolici ni dovolj zainteresiranih za zaposlitev v TVO, kolikor pa so ljudje iz drugih krajev, nastaja vprašanje plačila prevoza. Sicer pa je v TVO dobro poskrbljeno za zaposlene. Organizirano imajo lastno kuhinjo, katere jedilnik je izredno bogat in pester, v Rovinju imajo v treh hišicah šestnajst ležišč, razdelili so regres 900 dinarjev itd.

Odeje gredo odlično v promet, lani so imeli koncem junija v zalogi 14.000 odej, letos samo 570. Proizvajajo jih za potrebe tržišča, veliko pa tudi na podlagi posebnih naročil. Z njimi se pokrivajo predvsem v Sloveniji, pa tudi v Hrvatski, Srbiji in Bosni.

Izvoza nimajo, čeprav so poskušali tudi to, vendar je španska in češka konkurenca zaradi poceni volne premočna. Sami dobivajo pretežni del osnovne surovine — volne — iz uvoza, kupujejo pa jo preko združenja tekstilne industrije Slovenije.

Problemov z volno sicer nimajo, zgodi pa se, da je volna iz pogodbe sklenjene z »Materialnimi rezervami« Beograd dražja od tiste, ki bi jo — in jo kljub pogodbi — lahko kupili od združenja.

Zastarelost strojne opreme je pogojila razmišljanja o nakupu desetih brezčolničnih tkalnih strojev, kar bi za TVO pomenilo količinsko večjo in kvalitetno še boljšo proizvodnjo. Tako bi proizvodnjo s sedanjih planiranih lOO.OOO kosov odej povečali prihodnje leto — ko bodo kupili nove stroje — na 140 tisoč. Proizvodni prostori so urejeni, tako da tudi barvarna zaradi novega kotla dovoljuje povečano proizvodnjo, prav tako predi klica, ozko grlo pa bo še ostala tkalnica.

V TVO obstoja interes za združevanje, predvsem seveda v volnarski skupini zaradi sorodnih problemov. Kljub temu pa je še vedno aktualno vprašanje povezovanja z Metko.

Za finančno stanje TVO je pomembno tudi to, da dolžniki redno plačujejo, tarnajo le nad trgovino, ki ima dolge odplačilne roke. Aprila so dobili tudi povečan kredit banke za nakup surovin. Skratka, stanje v TVO ocenjujejo kot zadovoljivo.

Novi tednik, 18. 7. 1974

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 1,336 seconds.