Akcija med celjskimi mesarji

28. 03. 2014 07:05

Tržni inšpektorji pri občinski skupščini v Celju so bili v preteklem tednu v akciji. V spremstvu treh deklet so obiskali sedem mesnic oziroma prodajaln mesa. Pravzaprav je akcija potekala takole: najprej je vstopilo dekle – potrošnica, ki je mesarja prosilo za določeno vrsto mesa. Zahtevala je tudi račun, na katerem je pisala teža in vrsta mesa. Zunaj jo je čakal tržni inšpektor, ki je zdaj stopil v akcijo.

Zapisal si je ime mesarja, obenem pa mu je izročil vabilo, da se zglasi ob določeni uri v sobi tržnega inšpektorja v prostorih občinske skupščine v Celju. Po končani akciji so vsi mesarji tudi resnično prišli.

Dekleta, katere so spremljali tržni inšpektorji (vsak po eno) so obiskala naslednje mesnice in samopostrežnice.

1. Samopostrežno mesnico v Stanetovi ulici — podjetje Mesnina Celje;

2. Samopostrežno mesnico Narezek;

3. Oddelek Prehrana veleblagovnice T;

4. Samopostrežno prodajalno Center, podjetja Center Celje;

5. Samopostrežno prodajalno Merx Market Hudinja;

6. Mesnica Magistrat, KK Šentjur;

7. Ludvik Prekoršek, zasebni, mesar v Vojniku.

Komisijo, ki je prineseno blago pregledala in stehtala, so sestavljali tržni, veterinarski in sanitarni inšpektor.

Ugotovila je, da je pri vseh sedmih »mesarjih« svežina in vrsta mesa bila v redu, razen v mesnici Narezek, kjer so imeli ledvično teletino, za katero velja sum, da je meso od prestarega teleta. O tem pa preiskava še teče.

Na oddelku Prehrana v veleblagovnici T se je blagajničarka zmotila v škodo potrošnika za 10 dinarjev. Na zavitku kupljenega mesa je bil zapisan znesek 20,80 din (cena časopisa 2 din, op.) za govejo bržolo, na blagajniškem znesku pa je bila odtisnjena cena 30,80 dinarjev.

Na tem oddelku so zaračunali tudi reklamno vrečko, ki je ne smejo zaračunati. Za vse prodajalne mesa velja ugotovitev, da tehtanje ni bilo niti enkrat natančno, a tudi računanje dobljenih zneskov ni bilo pravilno.

Vseh sedem obiskanih in podpisanih mesarjev je dobilo mandatne kazni, in sicer: štiri prodajalne so dobile po dve mandatne kazni, dve prodajalni po eno mandatno kazen in ena prodajalna tri mandatne kazni. Skupaj so vsi plačali 990 dinarjev kazni.

Akcija med celjskimi mesarji v preteklem tednu je pokazala, da so se v skupnem seštevku vseh prekrškov pri blagajni ušteli v lastno in potrošnikovo korist. Nekje so zaračunali preveč, nekje pa tudi premalo. V nekaterih primerih vadi niso hoteli na zahtevo stranke napisati računa, kjer je bila zabeležena vrsta mesa in teža.

Dan prej pred akcijo celjskih tržnih inšpektorjev pa se je prišla k njim pritožit stranka, ki je v mesnici v Stanetovi ulici kupila sedem vrst mesa. Zahtevala .’e, da se tehtanje preveri ter določi uporabnost mesa. Celotni nakup mesa je bil v redu, le ena ledvička se je že razkrajala.

Stranki pa so zaračunali preveč v skupnem znesku 3,52 dinarjev. Vse meso je bilo stehtano na tehtnici, kjer stranka ne more odčitati količine mesa, ker so uporabljali tehtnico le za interno uporabo. Zadnji primer ilustrativno dopolnjuje akcijo, ki so jo izvedli celjski tržni inšpektorji. Obenem pa naj velja kot poziv, da se potrošniki večkrat oglasijo pri njih.

In kaj je še pokazala kratkotrajna in po številu pičla akcija med celjskimi mesarji? Čeprav so tržni inšpektorji obiskali le sedem prodajaln mesa, si približno lahko predstavljamo število prekrškov in nepoštenosti, če bi akcijo izvedli v več krajih celjske občine ali pa samo v vseh mesnicah mesta Celja. Akcija sama je obenem tudi vzpodbuda za vse tiste potrošnike, ki se pri nakupovanju mesa čutijo ogoljufane. Obenem vzbuja zaupanje v našo inšpekcijsko službo.

Novi tednik, 28. 3. 1974

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 2,046 seconds.