Avtobusna postaja

27. 07. 2013 00:00

Ob Aškerčevi ulici, že skoraj na njenem stiku z Mariborsko cesto, nasproti hotela Celeia, stoji nenavaden betonski steber. Pravzaprav v dveh delih. To je temeljni kamen za novo celjsko avtobusno postajo, v katerega je listino o gradnji tega prepotrebnega objekta, vzidal v petek, 21. julija, predsednik občinske komunalne skupnosti Celje, Vlado Črešnik, pa čeprav je postavljen na mestu bodoče zelenice ob avtobusni postaji. Nad temeljnim kamnom bo na cementnem podstavku starorimski arhitrav, kamen, ki ga je Izletniku odstopil domači Pokrajinski muzej.

Razmere na sedanji celjski avtobusni postaji postajajo zaradi naraščajočega prometa vse bolj pereče in že ogrožajo varnost potnikov. Na to avtobusno postajo, v strogem središču Celja, pripelje in odpelje vsak dan več kot 1.500 avtobusov, če pa računamo še železniški potniški promet, potem – se samo na tem predelu vsak dan giblje oziroma pripelje in odpelje okoli 40.000 ljudi.

Gradnja nove avtobusne postaje je torej postala zahteva časa, urejenosti prometa v mestu, zahteva varnosti ljudi itd.

Naloge sta se skupaj lotila kolektiv Izletnika ter celjska občinska komunalna skupnost. Gre za zgledno sodelovanje dveh partnerjev, za združevanje sredstev in interesov.

Projekte za novo avtobusno postajo so izdelali pri Razvojnem centru v Celju. To bo enonadstropno poslopje, ki bo imelo okoli 800 kv. metrov površine. Objekt bo imel veliko in udobno čakalnico, večje število mest za prodajo vozovnic, garderobo, prometni urad, javne sanitarije, zaklonišče, turistični urad, prodajalno tobaka in časopisov, manjši gostinski obrat in seveda vse prostore, ki jih potrebuje prometna operativa temeljne organizacije’ Izletnika za potniški promet.

Pod pokritimi peroni bo prostora za hkratno parkiranje osemnajstih vozil, poleg pa bo tu še deset parkirnih prostorov za avtobuse.

Na novo avtobusno postajo bo preusmerjen celotni medkrajevni in primestni avtobusni potniški promet. Tako bo obstoječa avtobusna postaja v bodoče le postajališče za mestne avtobuse.

Ustavljanje mestnih avtobusov pred poslopjem železniške postaje bo povsem odpravljeno. Tako se bo tudi občutno zmanjšala frekvenca prihodov in odhodov avtobusov v središče mesta, saj bodo tamkaj vozili le še avtobusi mestnega prometa.

Predračunska vrednost za novo avtobusno postajo je okoli 29 milijonov dinarjev. V tem znesku predstavljajo komunalna dela in zemljišče vrednost 7 milijonov dinarjev, poslopje avtobusne postaje z zakloniščem 19, ter pokriti peroni 3 milijone dinarjev. Za komunalni del postaje, za 7 milijonov dinarjev, je investitorsko prevzela občinska komunalna skupnost, za ostali del pa Izletnik.

Dela za gradnjo nove postaje se bodo predvidoma pričela v sredini avgusta letos.

Novi tednik, 27. 7. 1978

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
154 queries in 2,451 seconds.