Barva preko zidnih napisov

14. 07. 2013 11:51

Slovenska javnost je bila pred mesecem dni takoj obveščena o prepiru med dvema celjskima mladincema in dvema starešinama Jugoslovanske ljudske armade, v zadnjih tednih pa se je v Celju pojavilo nekaj zidnih napisov, ki jih je bilo treba takoj prebarvati. Je celjski  Komite za SLO in DS morda uvedel »obsedno stanje«? Je mesto, ki do sedaj praktično ni poznalo nacionalističnih izpadov, nenadoma postalo leglo nacionalistov , nestrpnežev in protidržavnih elementov?

Napis, ki se je pred dvema tednoma pojavil na protihrupni ogradi, ki loči celjsko kasarno in novo magistralo, je bil menda tako jasno protidržaven, da so ga vojaki takoj prebarvali, na Zgornji Hudinji pa je neznana roka na tamkajšnji vrtec zapisala nekaj o tem , koga bodo oficirji JLA zapirali čez deset let. Ti grafiti so že izginili pod novim opleskom, še vedno pa jih je v Celju ostalo veliko še iz časov punka in nekaj novejših , ki podpirajo Janeza Janšo. Komandant celjske garnizije nam je po telefonu razložil, da o sporu med mladincema in oficirjema ter o napisu na kasarni nima smisla ponovno govoriti, saj so stvari več ali manj ocenjene kot izpadi posameznikov. Zato smo za obširnejše pojasnilo poprosili sekretarja Občinskega komiteja ZKS Celje in obenem predsednika Komiteja za SLO in DS občine Celje, Staneta Meleta: »V Celju je res prišlo do konflikta med mladincema in oficirjema JLA v civilu, po tistem pa smo seveda opravili vse potrebne preiskave, kako je do tega prišlo.

Mislim, da smo se vendarle sporazumeli, da je bil to klasičen spor, ki ni bil pripravljen in ni imel nekih nacionalističnih teženj. Da so bili uporabljeni neki določeni izrazi pa je seveda odraz sedanjega trenutka. Tega se zavedamo, zato tudi smo obravnavah zadevo z vso odgovornostjo. Z JLA smo sedaj tudi enotni v oceni, da tega primera ni potrebno več raziskovati. Zadnje čase pa je bilo nekaj več napisov na zidovih po Celju. Nekateri z dosti običajno vsebino, nekateri pa z izrazito nacionalistično vsebino, celo protidržavno. Seveda iščemo vzroke, dejstvo pa je, da se napisi pojavljajo v času, ko j e aktualna zadeva Janša , Tasič. Borštner, in vse napise nekako povezujemo s tem procesom.

Seveda bo šele zaključek preiskave pokazal, koliko imajo ti dogodki skupnega, mi pa bomo storili vse, da se to ne bi več dogajalo. Raziskavo vodi  Uprava za notranje zadeve, ki tudi sicer analizira in razišče vsak tak problem. Zaenkrat vemo, da so napisi v večini narejeni s sprayem, zelo v grobem je opredeljen tudi čas, ko so nastali. Napisi imajo tudi enako skupno značilnost in vidimo, da gre za istega ali isto skupino storilcev. To j e za nadaljnje ukrepanje kar pomembna ugotovitev.

Ko bomo storilca našli, bomo seveda izvedli zaslišanje, ugotovili razloge in seveda poiskali eventuelno povezavo med večimi dogodki v Celju in situacijo, v kateri se zdaj nahajata Slovenija in Jugoslavija .«

Novi tednik, 14. 7. 1988

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
181 queries in 0,864 seconds.