Celje se je poslovilo od zaslužnega soobčana

26. 03. 2014 07:58

V torek zvečer so iz Ljubljane pripeljali v Celje posmrtne ostanke preminulega dr. Josipa Tominška. Krsto so položili na katafalk v avli Mestnega gledališča, ki je bila za ta primer obdana s črnino. Ves dopoldan v sredo so potem celjski kolektivi, prosvetne ustanove in društva pošiljala v avlo vence, da je ves prostor dehtel v vonju svežih pomladanskih cvetlic. Pri krsti je stala častna straža, ki so jo sestavljali profesor Jakelj, tov. Ferlinc, profesorji: Karl Jug, Tine Orel in Fran Roš ter tovariši Vlado Bogataj in Uranjek.

Okoli 11. ure je iz notranjosti avle, kjer je bilo ob krsti zbrano pokojnikovo sorodstvo komorni zbor zapel koral. Potem je častna straža spremljala rakev, ki so jo prinesli na stopnišče. Medtem je igrala godba na pihala. Zadnje slovo od pokojnika je vzel v imenu Mestnega ljudskega odbora profesor Anton Aškerc, ki je opisal velike pokojnikove zasluge, predvsem pa njegov vzorni lik, ki nam lahko služi za primer požrtvovalnosti, vztrajnosti, patriotizma in ljubezni do rodne grude. Komorni zbor je potem zapel še pesem »Poljana toži«, nakar je tudi direktor Orel še enkrat obnovil lik velikega pokojnika, navedel vse njegove velike zasluge za slovenstvo, za šolstvo in za slovensko znanost ter se poslovil od njega v imenu tisočev slovenskih planincev, katerim je bil pokojnik učitelj in voditelj. Krsto so med igranjem žalne koračnice prenesli v avtofurgon, ki je nato počasi zapeljal proti ljubljanski cesti, pred in za njim pa se je razvrstil dolg, tisočglav sprevod.

Sprevod se je pomikal po Trgu V. kongresa, po Stanetovi ulici in dalje po Cankarjevi ulici proti Čretu. Na pločnikih so stali v nemem slovesu številni Celjani, šolska mladina, kateri je pokojnik toliko lepega in koristnega zapustil.

Godba je neprestano igrala žalne koračnice, ko je pokojnikova krsta zapuščala Celje. Sprevod se je pomikal po Teharski cesti v gradnji ter naposled prispel na mestno pokopališče. Tudi tu so dijaki celjskih srednjih šol naredili špalir. Ob grobu so se poslovili od pokojnika še trije govorniki.

Profesor Fran Roš je vzel slovo od pokojnika v imenu Kluba celjskih kulturnih delavcev in prosvetnih delavcev. Tovariš Rado Jenko je opisal zasluge preminulega člana olepševalnega društva za obnovo in olepšanje mesta Celja. V imenu mariborskih prosvetnih in kulturnih delavcev je govoril profesor Trepli, ki je z dr. Tominškom dolgo časa skupaj služboval. Na pokopališču je zapel pevski zbor II. gimnazije.

Celje je z vsemi častmi spremilo pokojnega dr. Josipa Tominška k zadnjemu počitku, v zemljo so položili to. kar je bilo pri njem minljivega, njegov duh, njegovo delo pa v naši domovini ne bosta nikoli šla v pozabo.

Savinjski vestnik, 26. 3. 1954

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 2,317 seconds.