Celjski muzej ima največji lapidarij v državi

09. 05. 2013 00:00

Prvega maja so v novih kletnih prostorih celjskega mestnega muzeja odprli lapidarij znamenitih rimskih spomenikov iz stare Céleie.

Že pred osemdesetimi leti je takratno muzejsko društvo postavilo lapidarij na dvorišču glasbene šole. Z leti pa je ta lapidarij postal pravcato skladišče, ki je po drugi svetovni vojni dosegel takšno stopnjo, da je bil vsak ogled obiskovalcem onemogočen. Tako bo sedaj vsem obiskovalcem v ogled vso bogastvo, ki se je skozi stoletja zbiralo iz tal rimske Celeie.

Gradivo se po svoji specifičnosti razlikuje od ostalega gradiva po slovenskih muzejih in to po nagrobnikih, votivnih arah in reliefih. Na vseh spomenikih je vidna tehnika celeianskih kamnosekov, ki so imeli svoje delavnice ob Savinji na Bregu.

Med najpomembnejše spomenike spada bržčas 20 žrtvenikov, ki so jih postavili celeianski benificiari različnim božanstvom domačega in državnega kulta. Pomembni so tudi napisi, ki omenjajo najznamenitejšega moža tistega časa v celotni provinci Noriku Tita Varija Klemensa, ki je bil doma v Celei in v svoji karieri zasedel mnogo služb takratne hierarhične lestvice. Posebno lepi pa so reliefi, ki presenečajo po svoji izdelavi in kompoziciji, če pomislimo, da so bili izdelani v provinci.

In še bi lahko naštevali… Najbolje pa je, da si vse to ogledamo, kajti znamenitosti uživajo že leta svetovni sloves in nenehno privabljajo strokovnjake iz vse Evrope.

Celjski tednik, 10. 5. 1963

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 3,083 seconds.