Delovni izlet članov avto-moto društva

26. 03. 2013 00:00

Agilno društvo za avtomobilizem in motociklizem »Šlander« v Celju je na svoji letni skupščini soglasno sklenilo napraviti 2000 ur prostovoljnega dela in tako doprinesti svoj delež za obnovo porušene domovine.

V nedeljo 21. marca se je zbralo preko 40 članov, mladincev in tovarišic, katerim se je pridružil še aktiv tkalnice hlačevine iz Celja, ter veselo krenilo z motorji in 2 kamionoma po Savinjski dolini v lepo pomladno jutro. Delovno ljudstvo po savinjskih vaseh se je radovedno oziralo za njimi, ter se spraševalo, kam neki so namenjeni s kamioni in zastavami.

Po tričetrt urni prijetni vožnji, pri kateri je za dobro voljo poskrbel tovariš s harmoniko, smo prispeli v Št. Andraž pri Velenju. Nato smo jo mahnili peš v hrib, koder se vije gorski kolovoz proti vrhu, ki pa bo kmalu postal lepa 4 metre široka cesta. Že med potjo smo v i deli sledove pridnih rok, saj je precejšen kos novega cestišča že deloma dogotovljen.

Na domenjenm mestu nas je že  pričakoval zastopnik KLO z neizogibno kupico v roki, ter pripravljenim orodjem.

Po par besedah in pozdravih nas je razvrstil ob novo trasirani cesti, ki je lepo speljana, po nekod po starem cestišču, tu in tam pa vsekana v živo skalo, tako da se izogne večjim vzpetinam.

Da bi povečali efekt dela, smo se že med potjo domenili z aktivom tkalnice hlačevine, da bomo pri delu medsebojno tekmovali. Postavili smo v ta namen tričlansko komisijo, ki naj po končanem delu oceni uspeh obeh skupin.

Tovariši in tovarišice so vsak zase na tihem sklenili, da bodo drugega posekali, ter se tako z vso vnemo vrgli na delo, ne misleč na žulje in utrujenost.

Kmalu niso več zadostovali zavihani rokavi, temveč je tudi srajca sfrčala s hrbta. Sedaj so prišli na vrsto in na račun tisti, ki so že med potjo vzpodbujali, gledajoč kamenje, danes bo pa treba pošteno pljuniti v roke. Toda ni ostalo samo pri besedah, da znajo, če hočejo, so dokazali tudi z dejanji.

Seveda med delom ni manjkalo razvedrila in zdravega humorja, za kar so poskrbeli tovariši, za katere pravimo, da jim nikoli ne zmanjka.

Ko je po zaključku dela tekmovalna komisija ocenjevala uspeh dela, je ugotovila, da so marljivi tovariši in tovarišice odkopali skupno 496 kub. Metrov zemlje in razširili cesto na trasirane 4 metre. Zmage ni odnesla nobena skupina, ker so ‘člani moto društva nekaj malega kubičnih metrov, ki jih je aktiv tovarne hlačevine več izkopal, nadoknadili s težjim terenom.

Po zaključku dela smo po izdatnem kosilu malo polegli po trati in se pošalili, seveda ni manjkalo niti fotografa, nato pa z zavestjo, da smo doprinesli svoj delež k obnovi domovine in pomagali našim kmetom do boljše moderne ceste, na kateri se bodo morda kmalu vršile gorske dirke, zapustili gradilišče, ter se podali nazaj v dolino k našim vozilom. Kljub utrujenosti in žuljem pa smo bili veseli izleta in doseženega uspeha.

Celjski tednik, 26. 3. 1948

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 2,413 seconds.