Do zime v Celju rešen problem parkiranja tovornjakov in avtobusov

03. 09. 2013 00:00

Kako čim prej rešiti pereč problem parkiranja tovornjakov in avtobusov na parkiriščih v stanovanjskih soseskah, sicer namenjenih parkiranju osebnih avtomobilov, je bila osrednja tema pogovorov, ki so se jih v sklopu prizadevanj za celovito prometno ureditev v mestu minulo sredo udeležili predstavniki sekcije avtoprevoznikov Obrtne zbornice Celje ter občinske straže.

V zadnjem času je namreč v Celju slišati vse več pritožb stanovalcev blokovskih naselij, ki negodujejo zaradi tovornjakov in avtobusov, parkiranih na parkiriščih namenjenih osebnim avtomobilom. Število tovornjakov in avtobusov se je namreč v zadnjih letih precejpovečalo, to pa se pozna tudi v zasedenosti parkirišč.

Po besedah vodje občinske straže Vinka Andoljška naj bi bil problem parkiranja tovornjakov in avtobusov zasebnih prevoznikov v vsakem primeru rešen do začetka zime.

V dogovoru s sekcijo avtoprevoznikov bodo v podjetju Kostra, ki v Celju pogodbeno upravlja s parkirišči, izdelali ponudbo za celovito oskrbo ter nadzor nad parkiranimi vozili na avto-portu ob Kidričevi ulici. Zdaj mesečna najemnina za parkirni prostor na avtoportu velja 8.500 tolarjev, predvidoma pa naj bi jo znižali na 5 tisočakov. Za lastnike tovornjakov in avtobusov pa v podjetju Kostra načrtujejo še ureditev primerne avtopralnice ter delavnice za manjša popravila na vozilih. Seveda pa so ti načrti izvedljivi le ob zadostnem, predvsem pa zanesljivem številu mesečnih najemov parkirnih prostorov.

Nered na parkiriščih večine mestnih stanovanjskih sosesk je tudi posledica tihega dogovora, ki je doslej veljal med občinsko stražo in zasebnimi avtoprevozniki. »Star odlok o prometni ureditvi je v občini Celje prepovedoval na parkirnih površinah pred bloki le parkiranje tovornjakov, ne pa tudi avtobusov. To je bilo za časa sprejemanja odloka razumljivo, v zadnjih letih pa vsekakor ne več,« pojasnjuje Andoljšek, ki priznava, da občinski stražniki potem tudi lastnikov tovornjakov niso več »preganjali«. Tako tovornjak kot avtobus zasedeta v povprečju 4 do 5 parkirnih prostorov, najmanj pa 3, zato sta jeza in ogorčenje stanovalcev, ki so ponekod ostajali brez parkirnega prostora v bližini doma, razumljiva.

Povsem neurejeno je tudi vprašanje parkiranja tovornjakov v neposredni okolici mestnega jedra. Tako so zdaj aktualna razmišljanja, da bi za voznike tovornjakov, ki pridejo v mesto po nujnih opravkih, ob vstopu v mestno središče uredili parkirišče za časovno omejeno parkiranje. Primeren – a seveda le začasen – prostor je trenutno videti ob Aškerčevi ulici.

Pred meseci sprejet nov občinski odlok o prometni ureditvi naselij v občini Celje daje občinskim stražnikom možnost, da začnejo določila odloka dosledno izvajati in lastnike avtobusov ter tovornjakov ob nepravilnem parkiranju preganjati tudi z denarnimi kaznimi.

Novi tednik, 2. 9. 1993

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 2,690 seconds.