II. samoprispevek: kako ga uresničujemo? Zamude nam niso v prid

13. 07. 2013 17:07

16. januarja lani so celjski občani z veliko večino izglasovali II. samoprispevek. Sprejeli so tudi program izgradnje najnujnejših objektov družbenega standarda ter se zavezali, da bodo pet let prispevali k njegovi uresničitvi 1,5 odstotka svojega osebnega dohodka mesečno. Sicer pa so v Celju sprejeli dogovor, da bodo obsežen program z dvotretjinskim deležem financirali s sredstvi samoprispevka, eno tretjino pa bodo za izgradnjo objektov prispevale samoupravne interesne skupnosti.

Do konca letošnjega leta bi morali v celjski občini zgraditi z gradnjo devetih referendumskih objektov:

zdravstvena postaja v Vojniku, Vzgojnovarstveni zavod Nova vas, dom oskrbovancev Novo Celje (sanacija), prizidek k OS Franja Vrunča in družbeni center KS Gaberje-Hudinja, VVZ Tončke Čečeve v Vojniku, kulturni dom v Socki, kulturni dom Trnovlje, zdravstvena postaja v Štorah, osnovna šola v Novi vasi.

Pri posameznih objektih prihaja do precejšnjih zamud pri gradnji. Vzroke za to je iskati v slabi pripravljenosti

programov, v neopredeljemilh lokacijah in v neorganiziranem pridobivanju posameznih soglasij. Veliko odstopanj prihaja tudi pri predvidenih cenah izgradnje, ki so se pri  nekaterih objektih že sedaj podražile za skoraj 100 odstotkov (zdravstvena postaja Štore). Ta razlika med predvideno in realno ceno objekta pa seveda predstavlja dodatno breme samoupravnim interesnim skupnostim, ki so investitorji in osnovni nosilci odgovornosti za izgradnjo posameznih objektov.

Novi tednik, 13. 7. 1978

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
190 queries in 0,503 seconds.