Jeseni kulturološki oddelek

01. 03. 2014 19:42

Mreža šol na Celjskem bo končno dobila kulturološki oddelek. Že prihodnje šolsko leto se bo v vzgojno izobraževalni program splošne kulture, smer organizator kulture, lahko vpisalo 30 učencev.

Že vrsto let v Celju in na širšem območju naše regije ugotavljajo, da teh kadrov primanjkuje. Potrebe so namreč velike tudi v ostalih središčih in zato raje ti, ki so končali ustrezno izobrazbo drugje, tam tudi ostanejo.

Poleg tega je občinski svet zveze sindikatov že pred leti sprejel sklep po katerem naj bi na 800 zaposlenih deloval en kulturni organizator. Ta sklep se počasi uresničuje. Tudi tam, kjer organizatorji so, v večini primerov nimajo ustrezne izobrazbe.

To je le nekaj utemeljitev, ki so vodile akcijo za kulturološki oddelek v Celju. Ne moremo pa niti mimo dejstva, da imamo v regiji okoli 200 kulturnih društev s 7000 amaterskimi člani, kar pomeni, da je kulturna dejavnost na tem območju izredno razvejana in močna. In nenazadnje gre tudi za veliko zanimanje med mladimi za tovrstno izobraževanje.

Veliko jih je do sedaj odhajalo v Ljubljano in Maribor. Po izkušnjah sodeč, jih verjetno večina ne bo prišla nazaj. Akciji, ki jo je v Celju vodila srednja družboslovna šola, je dala vso podporo tudi občinska kulturna skupnost.

Pri uvedbi vsakega novega oddelka pa se postavlja vprašanje pogojev dela. Tudi tu ne bo problemov. Saj se predmetnik le malo razlikuje od splošne družboslovne usmeritve. Tudi kadrovske in prostorske možnosti so,

V osrednjem republiškem glasilu Delo je izšel skupni razpis za vpis v 1. Letnik srednjih šol za prihodnje šolsko leto. V mreži šol na Celjskem ni bistvenih sprememb.

Z novim šolskim letom bo na novo poleg kulturološkega oddelka v Celju še naravoslovno matematični oddelek v Titovem Velenju.

Informativni dan na srednjih šolah bo v petek 9. in v soboto 10. marca. V soboto bodo posebej informirali tudi kandidate za izobraževanje ob delu in iz dela.

Prijave za vpis bodo srednje šole sprejemale do vključno 28. marca. nam zagotavljajo na srednji družboslovni šoli v Celju, kje bodo jeseni ta oddelek odprli.

Novi tednik, 1. 3. 1984

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 1,039 seconds.