Konec skrivnostnih zginotij blaga na celjski železniški postaji

04. 10. 2013 00:00

Delavci javne varnosti v Celju so odkrili dobro organizirano skupino tatov, ki so osumljeni, da so izvršili več sto vlomov v železniške vagone na tovorni postaji v Celju.

Ti naj skupaj s še nekaterimi tvorili skupino vlomilcev ali razpečevalcev blaga, ki bi naj ga nakradli iz vagonov. V letošnjem letu bi naj v nočnih urah izvršili več sto tatvin. V eni sami noči so vlomili tudi v več vagonov. Vlamljali so vse dotlej, dokler niso prišli do vagona z ustreznim blagom. Kot kaže se niso otepali prav predmetov, ki gredo hitro v denar. Tako so kradli šivalne in pletilne stroje, peči na olje, pohištvo,obutev, orodje, transistorje, avtomobilske gume, zračnice

za kolesa, odnesli okrog 400 metrov tekstilnega blaga, 300 srajc celjske tovarne Toper itd.

Po dosedanjih ugotovitvah so imeli tudi dobro organizirano razpečevalno mrežo, saj so ukradene predmete za bagatelo prodajali na področju celjskega okraja predvsem Slovenskih Konjic, okrog Poljčan in v Zagrebu. Kot smo izvedeli, so baje delavci javne varnosti pri osumljencih že doslej odkrili ukradenih predmetov za približno pet milijonov starih dinarjev.

Kdo je bil duhovni vodja te drzne lopovščine ni znano. Eden izmed osumljencev več ne živi. Nekaj dni pred aretacijo se je namreč pri delu, pri premikanju vagonov smrtno ponesrečil. Vsekakor pa je že zdaj razvidno, da so poleg tega železničarja morali sodelovati še nekateri, ki so vedeli v katerem vagonu je ustrezno blago. Ker je preiskava v teku nam niti na Upravi javne varnosti v Celju, niti preiskovalni sodnik, niso dali točnejših podatkov o tem, kako daleč je segala ta mreža, in kdo vse so bili nosilci.

Glede na to, da so bili izvršeni vlomi v vagone, ki so bili pripravljeni za transport ali pa so šele prispeli je moč sklepati, da so prijave o tatvinah raztresene po vsej državi. Povsod tam, kamor so bili vagoni namenjeni. Prav zato bo šele po končani preiskavi moč reči kako daleč je segala ta lopovščina, ki sodi med največje v zadnjem času na celjskem območju. O poteku bomo še poročali.

Celjski tednik, 3. 10. 1968

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 9,121 seconds.