Nov zdravstveni dom v Celju

11. 07. 2013 17:05

V sklopu proslav 15. obletnice slavnih bojev na Sutjeski je bil preteklo soboto za Celjane in okoličane tudi zelo pomemben praznik — otvoritev novega zdravstvenega doma v Celju. Proslave so se poleg vseh vidnih predstavnikov javnega, političnega in kulturnega življenja v Celju udeležili tudi član Zveznega Izvršnega sveta tov. Franc Leskošek-Luka, sekretar Sveta za zdravstvo LRS, dir. Ravnikar, šef mariborske poliklinike, dr. Pohar in drugi.

Že od osvoboditve dalje je zdravstvena služba v našem okraju močno trpela zaradi pomanjkanja prostorov, saj se zdravniške ordinacije zaradi tolikokratnega porasta prebivalstva niso domala nič spremenile. Naši zdravniki in bolniki so v prenatrpanih čakalnicah postajali nervozni in malodušni in razumljivo je, da so bili pacienti pregledani s premajhno intenzivnostjo. Preobremenjeni in preutrujeni zdravnik skoraj ni mogel več držati discipline v svoji ordinaciji, v zatohlih čakalnicah pa so bolniki pri večurnem čakanju padali v nezavest.

Prizadevanje za nov zdravstveni dom v Celju j e bilo veliko. Po vsej verjetnosti te važne zdravstvene ustanove danes v Celju še n e bi odprli, če ne bi za gradnjo vložili toliko truda upravnik Zdravstvenega doma, zdravstveni svetnik dr. Lovšin ter upravni odbor s tov, dr. Belejem na čelu. Imenovana sta za svojo izredno požrtvovalnost pri gradnji tega doma sprejela na sobotni proslavi iz rok predsednika celjske občine – tov. Svetka, posebno pismeno priznanje in zahvalo. Upravni odbor ¡pa j e smatral tudi za svojo dolžnost, da se je ob otvoritvi zdravstvenega doma iskreno zahvalil za pomoč in veliko moralno podporo tov. Francu Leskošku, predstavnikom Okrajnega in Občinskega LO, Okrajnemu zavodu za socialno zavarovanje (ki je nosil levji delež finančnih izdatkov), Projektivnemu biroju Ljubljana ter celjskemu gradbenemu рodjetju Beton, ki je pod skrbnim vodstvom nadzornega inženirja, tovariša Mlejnika vestno in v redu opravilo svojo nalogo.

Seveda — dograjena štaba še ni vse — kot je v svojem pozdravnem govoru poudaril predsednik Okrajnega sveta za zdravstvo in ljudski poslanec, dr. Kopač.

Važen je predvsem človek, ki bo v teh prostorih iskal zdravniško pomoč. V teh novih prostorih zato ne bo opravičila za površne preglede in se bo lahko kvaliteta dela neprimerno dvignila. Kolektiv Zdravstvenega doma se je zato obvezal, da bo vzvišeno nalogo, ki mu je poverjena, najvestneje vršil v prid našega delovnega človeka.

Celjski tednik, 11. 7. 1958

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 2,013 seconds.