Otvoritev novega celjskega gledališča je pred vrati

25. 04. 2013 00:00

Prve dni maja, predvidoma v soboto, 9. maja — če pojde vse po sreči — bo v novem celjskem gledališču slavnostna otvoritvena predstava KreftovihCeljskih grofov v režiji Balbine Battelino-Baranovič.

S tem se bodo odprla vrata nove celjske gledališke hiše, ki je bila zgrajena z žrtvami celjskih delovnih ljudi ob izrednem razumevanju izvoljenih predstavnikov celjskega prebivalstva na čelu s predsednikom Mestnega ljudskega odbora tov. Rikom Jermanom in to v — lahko rečemo — najtežjem razdobju našega družbenega razvoja. S tem je dobilo mlado celjsko poklicno gledališče moderno urejeno hišo, v kateri se bo lahko vsestransko razvijalo.

Celjsko gledališče je te dni razpisalo abonma za tri predstave, ki bodo še to sezono uprizorjene v novem celjskem gledališču, istočasno pa tudi abonma za »Slovenski gledališki festival«, ki je prirejen v zvezi s slavnostno otvoritvijo nove gledališke hiše. Podrobni datumi so razvidni iz razpisa.

Na tem mestu samo opozarjamo dosedanje redne abonente, naj ne zamude roka, ki je določen za 3. maj 1953 in naj si pravočasno podaljšajo svoje abonmaje za novo gledališče, ker bodo sicer njihova mesta oddana drugim interesentom.

Gledališko občinstvo opozarjamo tudi na to, da je število abonmajev neomejeno in da se lahko abonirajo tudi izven dosedanjih rednih štirih abonmajev. Delovne kolektive, ki so imeli doslej sobotne abonmaje, vabimo da si jih podaljšajo tudi za novo gledališče, vabimo pa tudi druge kolektive, kajti za delavski abonma so prostori še na razpolago.

Slavnostna otvoritev predstav v novem celjskem gledališču dne 9. maja bo izven abonmaja za povabljene goste iz vse Jugoslavije. Vstopnice za to slavnostno predstavo razdeljuje poseben pripravljalni odbor, sestavljen iz predstavnikov ljudske oblasti in organizacij, zato naj se posamezniki in ustanove glede vstopnic za to predstavo ne obračajo na upravo gledališča.

Istočasno z abonmajem za redne celjske predstave razpisuje uprava gledališča abonmaje za šest gostovanj v okviru »Slovenskega gledališkega festivala« v Celju. Vsako gledališče bo gostovalo z dvema predstavama, in sicer bo prva popoldne, druga zvečer. Za popoldanske abonmaje veljajo znižane cene.

Ljubljanska Drama bo gostovala z Linhartovo komedijo Matiček se ženi, mariborska Drama z Budakovim Metežem, ki ga je kritika označila kot najbolj uspelo predstavo letošnje sezone v mariborskem gledališču, ljubljansko Mestno gledališče z vedro francosko komedijo Srečni dnevi, Slovensko narodno gledališče iz Trsta z Jamesovo Dedinjo, Prešernovo gledališče iz Kranja z znano dramo Maksima Gorkega Na dnu, gledališče za Slovensko Primorje iz Postojne pa s Klabundovo dramo Krog s kredo. Gostovanja bodo vsak drugi dan, in sicer prvo v torek, 19. maja zadnje pa v soboto, 30. maja 1953.

Vabimo vse Celjane, da si pravočasno oskrbe abonentske vstopnice, ki bodo na razpolago pri blagajni starega gledališča v Stanetovi ulici št. 15 od sobote 25. aprila do četrtka, 7. maja. Ob tej priložnosti čuti vodstvo celjskega gledališča za svojo dolžnost, da občinstvu pojasni, zakaj je gledališče že dalj časa zaprto. Resno so zboleli štirje člani ansambla, ki imajo pri vseh naštudiranih delih take vloge, ki jih ni mogoče prezasesti. Če bi zaradi teh bolezni in zaradi selitve odrskih naprav iz starega v novo gledališče ne bilo mogoče odigrati Molierove komedije Namišljeni bolnik za preostale abonmaje in Forsterjeve igre Robinzon ne sme umreti za šole še pred otvoritvijo novega gledališča v stari hiši, bodo prišle te predstave na vrsto v novem gledališču takoj po prvih predstavah Celjskih grofov.

Celjski tednik, 25. 4. 1953

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 2,861 seconds.