Podpis konzorcionalne pogodbe za ustanovitev podjetniškega inkubatorja v EMO Celje

30. 09. 2013 00:00

V Emo Celje že nekaj mesecev razmišljajo o ustanovitvi podjetniškega inkubatorja, z ustanavljanjem novih, malih produkcijskih enot pa se je tudi celotna občina Celje razmeroma zgodaj vključila v proces oživljanja gospodarstva. Razne olajšave ter vzpodbude za ustanavljanje novih podjetij so minuli teden nadgradili s podpisom konzorcionaine pogodbe za ustanovitev podjetniškega inkubatorja, ki pomeni svojevrsten mehanizem za pospeševanje in usmerjanje razvoja drobnega gospodarstva.

EMO Celje predstavlja eno tistih podjetij, ki so zaradi nakopičenih težav sprejela pobudo Sklada za razvoj Republike Slovenije o prenosu lastništva podjetja na sklad. S tem se je v EMO začel intenziven sanacijski postopek, ki je poleg drugih ukrepov prinesel tudi približno 500 trajno presežnih delavcev. Njihov status naj bi Ministrstvo za delo reševalo v okviru programa aktivne politike zaposlovanja. Hkrati pa se je začel v EMO tudi proces prestrukturiranja s pomočjo notranjega podjetništva. Zmanjševanje proizvodnje je sprostilo precej poslovnih prostorov, ki jih je potrebno čimprej zapolniti z novimi dejavnostmi. To pa je ob samozaposlovanju presežnih delavcev tudi osrednji interes podjetja EMO, ki izpraznjene prostore ponuja inkubatorju.

V projekt ustanovitve podjetniškega inkubatorja sta se ob podjetju EMO in celjski občini vključila tudi Republiški zavod za zaposlovanje oziroma Ministrstvo za delo ter Ljubljanska banka Splošna banka Celje, sedež inkubatorja, ki bo s svojo strokovno ekipo pomagal pri uresničevanju podjetniških idej novim podjetnikom, pa bo v poslovnih prostorih podjetja EMO na Mariborski cesti.

Ob temeljnih svetovalnih nalogah bodo v inkubatorju poskrbeli tudi za skupni tehnično-administrativni servis podjetnikom, vključenim v inkubator ter ostalim novonastalim podjetjem, nudenje višjih in strokovno zahtevnejših oblik pomoči, funkcionalno usposabljanje podjetnikov ter zagotavljanje informacijske infrastrukture. Vsi štirje soustanovitelji inkubatorja ocenjujejo, da bo vanj v dveh letih postopoma vključenih 25 podjetnikov, podjetje EMO pa bo zagotovilo 2.500 m2 poslovnih prostorov za njegovo delovanje.

Novi tednik, 30. 9. 1993

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 0,701 seconds.