Prvi uspehi in načrti v Krajevni skupnosti Lava

24. 11. 2013 08:27

Je ena med najmlajšimi v celjski občini. Svoje samostojno življenje je pričela šele letošnjo pomlad. Pa navzlic temu — že zdaj nekaj uspehov. Prav spodbudnih. Na vsak način pa takšnih, ki napovedujejo, da so v tej veliki stanovanjski soseski v celjski občini, ki šteje okoli štiri tisoč ljudi, pa je brez industrije in večjih obratov, krenili na pravšno pot, na pot, ki ljudi povezuje in združuje pri reševanju skupnih nalog. Pa ne, da so dosegli že vse, kar so hoteli. Ne, to je šele začetek in vendar tak, da ga ni moč prezreti.

Krajevna skupnost Lava je tudi formalno polno zaživela. Z vsemi svojimi samoupravnimi telesi. Na čelu skupščine je Aleš Vrečko, predsednik sveta je dipl. inž. Marjan Žumer. Krajevno organizacijo SZDL, ki se je tudi doslej najbolj vključila v reševanje krajevnih vprašanj, pa vodita inž. Ivan Bratanič kot predsednik ter Janez Goršič, kot sekretar.

Seveda je seznam aktivnih delavcev pri komisijah in drugih telesih skupščine krajevne skupnosti in drugod daljši in med drugim zajema tudi predsednike mnogih hišnih svetov, še zlasti v Pucovi ulici. Goriški itd., kot so Prane Romih, Ivan Mravlja, Jezernik, Mimik, Čretnikova in drugi. Zanimiva je bila odločitev o formiranju komisije za koordinacijo dela hišnih svetov. Polno je zaživel svet potrošnikov, delavne so delegacije za interesne skupnosti…

Dobro sodelovanje so navezah s šolskim kolektivom, s šolo Veljka Vlahoviča. Tu imajo večje sestanke in v telovadnici te šole so pred kratkim pričeli tudi z redno rekreativno vadbo. Morda bo iz nje nastal oddelek Partizana?

Med delovnimi uspehi zadnjega časa so prav gotovo akcije za ureditev okolja. Niso prve, toda zdaj so se jih lotili bolj organizirano. Da bi akcija bolje stekla je Krajevna skupnost namenila iz svojih sredstev 30.000 dinarjev in jih razdelila med hišne svete. Tu so zbirali še lastna sredstva, predvsem za nakup raznih sadik cvetic in okrasnega grmičevja pa tudi za kosilnice. Hišni sveti so organizirali prostovoljne delovne akcije, ki so zajele po več deset ljudi. Klicu so se odzvali tudi mladi. Celo najmlajši. Zato bodo zdaj bolj pozorni na okolje, njegovo urejenost, čistočo in še kaj.

Delo, ki so ga opravili ljudje pri urejevanju okolja in material, ki so ga kupili, po vrednosti presegata 100.000 dinarjev. Od deleža 30.000 din je nastala nova vrednost več kot 100.000 din. V razliki so lastni prispevki in številne prostovoljne delovne ure.

Ob teh prvih korakih so mislili tudi na prihodnost. Zdaj so na vrsti igrišča pri šoli. Za vse. Potem jih žuli družbeni center. Radi bi nadzidali in dozidali prostore pri sedanji samopostrežni trgovini.

Tu bi radi dobili še druge ustanove kot pošto, banko, lekarno in seveda manjšo dvorano za razne sestanke in za delo delegacij v krajevni skupnosti. To so ne le želje. To so tudi velike potrebe. Zato so prepričani, da bodo ta načrt izpeljali v kratkem, že prihodnje leto? Želijo si tudi tržnico, slaščičarno, kiosk za prodajo časopisov.

V prihodnjih načrtih, že za drugo leto, je tudi srečanje krajanov te skupnosti. Da bi se med seboj bolje spoznali, da bi se pogovorili kot člani velike družine o skupnih problemih in nalogah, načrtih. Predvsem o tistih, ki zadevajo vse.

Napovedujejo tudi pobratimsko povezavo s krajevno skupnostjo v eni izmed sosednjih republik. In še in še. Delo, ki so ga začeli, je, kot pravijo, »zastrupilo« mnoge krajane. Zato tudi prvi uspehi. Toda, to je šele začetek. Novi načrti napovedujejo novo povezovanje in nove delovne zmage. V pravem pomenu besede. Vse to v Krajevni skupnosti Lava.

Novi tednik, 24. 11. 1978

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,127 seconds.