Spomin na heroja

25. 11. 2014 06:27

Vse je pripravljeno na veliko slavje. Vsa dela tečejo tako, da bi v četrtek, 28. t. m., tik pred praznikom dneva republike, na slavnosten način, izročili namenu dva velika spomenika v počastitev revolucionarja in narodnega heroja Slavka Šlandra; novo šolo na Otoku in spomenik.

Vse je sicer pripravljeno, toda konec del je odvisen od vremena. Morebitno slabo vreme lahko to slavje prepreči in pomakne naprej.

Ne glede na takšen ali drugačen konec, dobiva Celje z novo osnovno šolo na Otoku, s spomenikom Slavka Šlandra pred šolo in okoli spomenika zelo veliko.

Predvsem gre za šolo in spomenik, za dve spominski obeležji na velikega revolucionarja, ki bosta pobudnik in spremljevalec učnovzgojnega procesa mladih ljudi. Pomembnost nove šole je tudi v tem, da je bila zgrajena s sredstvi krajevnega samoprispevka in je tako rezultat izredne solidarnosti prebivalcev in delovnih ljudi celjske občine. In končno, vse skupaj daje Otoku nov pečat komunalne urejenosti.

Spomenik Slavka Šlandra, prispevek organizacije Zveze borcev v Celju, stoji pred šolo, sredi izredno domiselno urejenega okolja, kjer se iz narave poraja mogočna skulptura. Kip je delo akademskega kiparja Janeza Pirnata, sicer pa je iz istrskega kamna. Samo glava je težka 2 toni, medtem ko ima podstavek šest ton.

Trenutna urejenost okolja daje impozanten videz. Se veličastnejši bo ob zaključku del in potem, ko bo ta predel ozelenel, ko se bo okoli spomenika pretakala voda in ko bo v njej odsevala velika mojstrovina.

Če bo torej vreme naklonjeno in če bodo izvajalci opravili vsaj najnujnejša dela, bodo v četrtek dopoldne odprli novo osnovno šolo (čeprav se je pouk v njej že pričel) in odkrili spomenik.

Vse to bodo povezali z ustreznim sporedom in tudi sprejemom okoli sto cicibanov v pionirsko organizacijo.

Novi tednik, 25. 11. 1974

polovicka_celje_klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 1,649 seconds.