Telefoni!

21. 06. 2013 00:00

Edvard Šepec, direktor podjetja za PTT promet Celje, zatrjuje, da bodo z majhno tehnično operacijo odpravili napake, kot pravijo na pošti, pri »preiskanju v zvezi«. Pri dohodnih klicih, od zunaj torej, prihaja do prekinitev zaradi napak v glavnih poštnih telefonskih centralah.

Sobesednika se slabo sliši in po ponovnem klicu lahko brez težav govorite z nekom v Ljubljani ali drugem oddaljenem mestu. Če k temu dodamo podatek, da so bile v četrtek prekinjene vse zveze z Ljubljano zaradi neprevidnosti pri prekopavanju zemlje, potem vidimo, da poštnim delavcem ne zmanjka problemov. A tudi načrtov ne. Čeprav ni toliko sredstev na voljo, kot je telefonskih številk in čeprav je za telefone, ta moderni pogovorni pripomoček, cela množica interesentov. Ne samo zaradi mode.

Letos bodo mnoga stanovanja, ustanove in javne prostore polepšali telefoni. Celje je letos že dobilo 400 novih številk. Možnosti je še več, toda ni denarja za zveze — za kable. Vendar kaže, da bodo Lava, Dolgo polje. Zgornja Hudinja, Aljažev hrib in Polule v prihodnjih mesecih že dobili priključke. Lavi bodo na pošti namenili 60 številk, Ostrožnemu pa 40.

Razveseljivo je, da tudi proti novi osnovni šoli na Otoku že vlečejo kabel. Ko bo Celje prepleteno s telefonskim omrežjem, bo lahko zabrnelo kar 5800 številk.

Na PTT pa bodo letos zagotovili boljše telefonske zveze tudi drugim krajem na celjskem območju. Če bo vse po sreči, bo Ponikva dobila do šentjurskega občinskega praznika avtomatsko centralo in 40 številk. V načrtu avtomatizacije

ima važno mesto Šmartno ob Paki. Dobilo bo avtomatsko centralo in 100 priključkov. Gornji grad bo bogatejši letos za 100 številk, Ljubno tudi za 100, Solčava za 40, Mozirje za 200 in Vransko za 60. Modernizacijo telefonskega omrežja bodo poštni delavci omogočili tudi z novim zračnim kablom Celje—Mozirje. Ta švedski sistem »zračne zveze« bo dal 120 novih možnih zvez. V prvih mesecih prihodnjega leta bo več telefonskih priključkov na voljo v Laškem, Konjicah in Žalcu.

Za Velenje je predvideno, da dobi 400 številk letos in 400 prihodnje leto. Med Celjem in Velenjem pa bo že v kratkem vsaj telefonska zveza boljša. PTT bo postavilo 24 novih medkrajevnih zvez. Šentjur je dobil 5 zvez, med Velenjem in Šoštanjem pa jih je že 5. Na pošti obljubljajo, da bodo do leta 1975 avtomatizirali celotno telefonsko omrežje — vključno s Kozjanskim. Vsako leto pa bo za regijo na voljo približno 1000 novih številk.

Torej — ne skrbite. Če sedaj vaša prošnja že dalj časa leži na pošti, boste številko kmalu dobili, čeprav na pošti pravijo, da bodo dali prednost tistim krajem, ki so sedaj najbolj odrezani od telefonskih

Zvez. Ker pa je sedaj največji krivec za prepočasno nameščanje številk pomanjkanje kabelskih zvez, ni odveč predlog, da bi v prispevek za uporabo mestnega zemljišča vključili tudi ureditev telefonskega omrežja. V tem primeru bi telefoni hitreje postali hišni prijatelji mnogim družinam na celjskem območju. Za tako ureditev bi se morali zavzeti predvsem tam, kjer rastejo nova naselja. Navadno so sredstva za telefonsko omrežje na voljo šele potem, ko stanovalci v novih domovih pogrešajo telefone. Pa bi le morali spoznati potrebo, da v vsak dom, če sta možnost in želja, pravočasno sodi tudi telefon. Saj živimo v »stoletju komunikacij«.

Novi tednik, 21. 6. 1973

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 1,629 seconds.