Uspeh akcije cepljenja z BCG

04. 06. 2014 01:47

Jeseni lanskega leta je ministrstvo za ljudsko zdravstvo ponovno pokazalo, kako skrbi za ljudsko zdravje, ker je odredilo množično cepljenje proti jetiki.

Pri nas se je to cepljenje prvič izvajalo. K delu so pristopili vsi okraji po vsej Sloveniji. Cepljenje je vodil danski Rdeči križ pod pokroviteljstvom mednarodnega Rdečega križa. Torej to ni bila nikaka osamljena akcija, kakor si je marsikdo mislil, ko je rekel nergavo: »Že zopet novo cepljenje.«

V mestu Celju smo začeli s cepljenjem po Novem letu in vsa akcija se je razvijala po programu in v redu.

Poglejmo si malo rezultate te akcije. Cepljenju so bili obvezni: vsa mladina, delavci in uslužbenci zaposleni v živilski stroki in vse zdravstveno osebje.

Planirano število vseh učencev osnovnih, srednjih in strokovnih šol je bilo 4262. Od teh se je udeležilo cepljenja 3975. Izostali so večinoma zaradi bolezni, le malo je takih, ki se niso hoteli cepiti. Pozitivnih je bilo 1048, število pozitivnih je bilo tem večje, čim starejši so bili mladinci — kar potrjuje staro pravilo, da se do gotove dobe približno 25. leta okuži s tuberkuloznim bacilom skoro vsak človek. Jasno je pa, da pozitivnost nikakor ne pomeni, da je dotični bolan za tuberkulozo. To pomeni samo, da je že okužen z bacilom tuberkuloze.

Tisti pa, ki še niso bili okuženi, so bili pri cepljenju umetno okuženi s cepivom BCG in teh je bilo po šolah 2708. Mnogo slabši pa je bil odziv k cepljenju v tovarnah in drugih obratih. Tako se je na primer v Tovarni kemičnih izdelkov od 105 dalo cepiti samo 55, od teh je bilo besežiranih 35.

Vsekakor to izpričuje veliko pomanjkanje čuta dolžnosti do sebe in do ljudske skupnosti in to kljub vsestranski propagandi. V raznih drugih tovarnah pa je bil vendarle odziv povprečno dvotretjinski.

Cepljenje predšolske dece pa je pokazalo, da je ogromna večina še neokužena in da je bilo res nujno potrebno besežiranje. Planirano število vseh, ki so bili po uredbi obvezni k cepljenju je bilo 9512, od teh je bilo pozitivnih 2189, besežiranih pa 3956, ni se jih odzvalo 3367. Ta številka je velika, gre pa v glavnem na račun starejših letnikov, ki niso hoteli razumeti važnosti te akcije. Vendar smo dosegli mnogo, ker smo zavarovali veliko število naših malih in najmlajših pred jetiko, ki jim sedaj ne bo mogla napraviti nobene posebne škode. S tem smo storili ogromen korak naprej, k postopnem, toda popolnem iztrebljenju glavne morilke našega naroda — jetike.

Besežiranje pa bo takrat doseglo svoj glavni cilj, ko bo jetika izginila od nas | tako, kakor so črne koze izginile po cepljenju.

Besežiranje se izvaja po vsem kulturnem svetu. Tudi naš narod, ki se trudi povsod, da koraka skupaj z drugimi naprednimi narodi ne sme z besežiranjem zaostati za njimi.

Borba proti tuberkulozi je borba za socializem!

Celjski tednik, 4. 6. 1949

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 3,294 seconds.