V Celju trije novi mostovi

23. 10. 2014 06:13

Minulo soboto so bili v Celju odprti trije novi mostovi. Čeprav ni bilo ob tej priložnosti nobenih večjih svečanosti, pa so bili prvi koristniki teh lepih in hkrati prepotrebnih objektov vendarle prijetno presenečeni.

Po običaju, ki je sicer v navadi ob splovitvi novih ladij, so prvi pasanti, oziroma vozniki motornih vozil prejeli vsak po eno steklenico penečega vina. Tako je ves presenečen to darilo prejel nek sprehajalec čez brv v mestni park. nadalje avtoizvošček Planinšek za prvo vožnjo z avtomobilom čez most pri Joštovem mlinu in voznik poltovornega avtomobila registrska številka S-8422 za prvo vožnjo čez voglajnski most pri pošti.

Trije novi mostovi so za Celje lepa pridobitev. Med vsemi je prav gotovo najlepši tisti, ki povezuje Muzejski trg z mestnim parkom. Se lepši pa bo potem, ko bo rešen lesenega opaža. Je železobetonski, dolg 65 in širok 4 metre. Najlepši je v svojem srednjem, vitkem loku. Gradbeni stroški zanj so znašali okoli enajst milijonov dinarjev.

Pri gradnji mostu pri Joštovem mlinu sta razen občine, ki je dala 3,5 milijona dinarjev (cena časopisa 15 din, op.), pomagala še kolektiva Veležitarja in Avtoobnove.

Oba skupaj sta namreč prispevala en milijon dinarjev. Ta most je dolg 21 metrov. Zraven štirimetrskega cestišča ima še dva pločnika za pešce v skupni širini 1,8 metra.

Glavna elementa novega mostu čez Voglajno pri pošti sta železo in les. To je pravzaprav polprovizoričen most in napravljen tako, da ga lahko v enem tednu prenesejo na drugo mesto. Gradnja takšnega polstalnega mostu je bila na tem mestu potrebna spričo predvidene regulacije struge Voglajne. Za gradnjo mostu je občina potrošila devet milijonov dinarjev. Zraven te pridobitve pa je bil poglobljen še železniški podvoz do take mere, da se zdaj tod nemoteno razvija tovorni in avtobusni promet. Dela pri podvozu so stala okoli tri milijone dinarjev.

Celjski tednik, 23. 10. 1959

polovicka_celje_klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
153 queries in 2,464 seconds.