V nekaj dneh bodo v naših gozdovih posadili 140.000 dreves

29. 10. 2013 00:00

Teden za povzdig in varstvo gozdov je poživel izvajanje gozdno-vzgojnih ukrepov v vseh okrajih in republikah. V Celju in okolici so se načrtno lotili pogozdovanja goličav in čiščenja gozdov. Glavno delo v tej akciji leži na Savinjskem gozdnem gospodarstvu, ki vključuje v svoj jesenski pogozdoovalni plan 39 hektarjev 85 k v. metrov gozdnih površin. Razen tega bodo 30 hektarjev gozda očistili grmičevja in tako pospešili rast drevja.

Pogozdovalna dela so v polnem teku. Vršijo se po planu, katerega je predložilo vseh osem gozdnih uprav: Braslovče. Celje, Jurklošter, Poljčane, Podčetrtek, Rogatec, Šoštanj in Vitanje, ter je bil z majhnimi izpremembami, odobren od ministrstva. Pri vseh gozdnih upravah so formirani posebni štabi za pogozdovanje katere sestavljajo: zastopnik štaba Gozdnega gospodarstva Celje, načelnik štaba gozdne uprave, gozdar, dva zastopnika množičnih organizacij in dva zastopnika šol. Tak sestav pogozdovalnih štabov jamči, da bo akcija pogozdovanja res izvedena z množičnim sodelovanjem in pod strokovnim nadzorstvom.

Glavni delež pri izpolnitvi plana bo vsekakor imela šolska mladina, ki je do 25. t. m. večji del sama dosegla že dve tretjini planskih pogozdovalnih obveznosti. Namesto predvidenih 126.000 sadik, bodo z rastlinami, vzgojenimi v lastnih drevesnicah, posadili okoli 140 tisoč mešanih mladih drevesc. Posadili bodo razen tega še 150 kg domačega kostanja in posejali 40 kg jelkovega semena. Za vsa ta dela je predvidenih le 228 plačanih dni, vse ostalo, t. j . 1240 dni pa bo brezplačno prispevala šolska mladina in člani množičnih organizacij.

Tudi pri čiščenju 30 ha gozdnih površin bodo opravili 209 brezplačnih dni. Člani množičnih organizacij in gozdni delavci, v prvi vrsti oglarji in pridelovalci žganega apna, ki bodo na ta način prišli do potrebnih drv za svoje »kope«.

»Glavni štab« za pogozdovanje pri Gozdnem gospodarstvu v Celju, s tov. Premerštajnom na čelu, z vedrostjo pričakuje končne rezultate dobro organizirane in zelo važne gospodarske akcije pogozdovanja. V prihodnji številki bomo uspehe že lahko ocenili. Najbrž pohvalno.

Celjski tednik, 30. 10. 1948

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 1,329 seconds.